Łatwy w wykonaniu i bardzo szybki przepis na ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi.
Rodzina stęskniła się za domowym wypiekiem i od razu po urlopie złożono zamówienie na "jakieś proste ciasto z owocami".
Nie bacząc na panujący upał, odpaliłam więc piekarnik.
Skorzystałam z przepisu na placek ze śliwkami ze strony MojeCiasto.pl
Placek wyrósł bardzo ładnie (upały sprzyjają ciastom drożdżowym) i nic nie opadł. Jest lekko słodki, więc dobrze jest oprószyć go po wierzchu cukrem pudrem.
Szybko, łatwo - to lubię!
Składniki (blacha 25 cm x 33 cm):
Kostkę do pieczenia Kasia roztopić i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, suche drożdże, cukier i jajka oraz wlać mleko
i ostudzoną Kasię. Wszystko wymieszać ręcznie lub przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami. Wyrobione ciasto odstawić na ok. 30 minut.Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
i wyrównać zwilżonymi wodą rękami.
Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek (skórką do dołu) i ciasto odstawić na ok. 15 minut.
Piec 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Po więcej przepisów na proste ciasta z owocami zapraszam Was na stronę MojeCiasto.pl
Rodzina stęskniła się za domowym wypiekiem i od razu po urlopie złożono zamówienie na "jakieś proste ciasto z owocami".
Nie bacząc na panujący upał, odpaliłam więc piekarnik.
Skorzystałam z przepisu na placek ze śliwkami ze strony MojeCiasto.pl
Placek wyrósł bardzo ładnie (upały sprzyjają ciastom drożdżowym) i nic nie opadł. Jest lekko słodki, więc dobrze jest oprószyć go po wierzchu cukrem pudrem.
Szybko, łatwo - to lubię!
Składniki (blacha 25 cm x 33 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 80 g kostki do pieczenia Kasia
- 2 jajka
- 7 g suchych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 6 łyżek cukru
- 800 g śliwek węgierek
- cukier puder
Kostkę do pieczenia Kasia roztopić i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, suche drożdże, cukier i jajka oraz wlać mleko
i ostudzoną Kasię. Wszystko wymieszać ręcznie lub przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami. Wyrobione ciasto odstawić na ok. 30 minut.Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
i wyrównać zwilżonymi wodą rękami.
Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek (skórką do dołu) i ciasto odstawić na ok. 15 minut.
Piec 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Jakie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńLena - dziękuję:)
UsuńPyszne. Bardzo lubię takie ciasta.:) Pozdrawiam, miłej niedzieli :)
OdpowiedzUsuńMajana - dziękuję i Tobie również życzę spokojnego odpoczynku:)
UsuńDawno nie robiłam drożdżowego.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - a no to koniecznie trzeba to nadrobić:)
OdpowiedzUsuńProste ciasta to takie jakie lubię najbardziej:)Drożdżowe ze śliwkami i do tego kubiek ciepłego mleka-idealne:)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - dokładnie, takie są najlepsze:)
Usuńjakim owocem można zastąpić śliwki? :) myślałam o brzoskwiniach lub nektarynkach - myślisz, że będą pasowały?
OdpowiedzUsuńTy tez mozesz - jak najbardziej, morele tez beda pasowaly.
UsuńLubię takie. Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńEvi- to takie ciasto ponadczasowe, moda na nie nie przemija:)
UsuńNajlepsze ciacho na lato, zaraz obok sernika na zimno z galaretką. :)
OdpowiedzUsuńMarcin - moj mąż ma taki sam ranking ciast letnich:)
UsuńCudownie puchaty! Ze śliwkami musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńGin - oj był:) a co najważniejsze ciasto nie było suche.
Usuń