Do tej pory sernik krakowski kojarzył mi się z czymś, w co z dużą siłą wbija się widelczyk lub łyżeczkę i co otoczone jest twardym ciastem (nie miałam szczęścia do kupnych serników jak widać).
Decyzja o upieczeniu go na święta była jednak bardzo trafna. Sernik wyszedł puszysty i lekki, a kruche ciasto było po prostu kruche:) Do tego delikatna warstewka lukru cytrynowego na wierzchu...
To jest sernik zdecydowanie z pierwszej trójki mojego rankingu serników (i nie wiem czy w tej chwili nie objął prowadzenia:))
Inne moje serniki możecie znaleźć tu.
Składniki ciasta kruchego (blaszka 33 cm x 23 cm):
Decyzja o upieczeniu go na święta była jednak bardzo trafna. Sernik wyszedł puszysty i lekki, a kruche ciasto było po prostu kruche:) Do tego delikatna warstewka lukru cytrynowego na wierzchu...
To jest sernik zdecydowanie z pierwszej trójki mojego rankingu serników (i nie wiem czy w tej chwili nie objął prowadzenia:))
Inne moje serniki możecie znaleźć tu.
Składniki ciasta kruchego (blaszka 33 cm x 23 cm):
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
Składniki ciasta zagnieść. Odłożyć 1/3 ciasta na paski, a pozostałym wyłożyć dno blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i zapiec 15 minut w temp 170 stopni.
Składniki masy serowej:
- 1 kg zmielonego twarogu (z wiaderka)
- 100 g masła
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 100 g rodzynek oprószonych mąką
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki cukru pudru + sok z cytryny na lukier
- 1 żółtko (do smarowania pasków ciasta)
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać żółtka (wrzucać po jednym) oraz mąkę ziemniaczaną.
Białka ubić na sztywno. Przy pomocy łyżki masę serową wymieszać najpierw z rodzynkami, a na koniec z pianą z białek. Całość wylać na podpieczony spód.
Pozostawione kruche ciasto cienko rozwałkować i pokroić na pasy o szerokości około 1 cm.
Białka ubić na sztywno. Przy pomocy łyżki masę serową wymieszać najpierw z rodzynkami, a na koniec z pianą z białek. Całość wylać na podpieczony spód.
Pozostawione kruche ciasto cienko rozwałkować i pokroić na pasy o szerokości około 1 cm.
Ułożyć je na masie serowej tworząc kratkę i posmarować żółtkiem.
Sernik piec około godziny w 170 stopniach.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu przy pomocy pędzelka posmarować cienko lukrem (3/4 szklanki cukru wymieszać z sokiem z około 0,5 cytryny - lukier powinien być dość rzadki)
Przechowywać w lodówce.
Sernik piec około godziny w 170 stopniach.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu przy pomocy pędzelka posmarować cienko lukrem (3/4 szklanki cukru wymieszać z sokiem z około 0,5 cytryny - lukier powinien być dość rzadki)
Przechowywać w lodówce.
A krakowskiego jeszcze nie piekłam, choć ja raczej miałam szczęście do kupnych :). Twój wygląda pysznie, porwałabym Ci kawałek :).
OdpowiedzUsuńEvitaa - no moje wspomnienia są niezbyt pozytywne:), ale już mam nowe po tym serniku:)
UsuńBardzo apetycznie wygląda. Sama nigdy nie piekłam, ale chętnie zjadam :)
OdpowiedzUsuńAvelina - polecam:)
UsuńWygląda znakomicie! Ja robiłam na święta i wyszedł pyszny ,tylko tradycyjnie już kratki u mnie nie widać hehe;D
OdpowiedzUsuńMajana - mojej jakoś udało się nie zatopić:)
UsuńJak sernik krakowski, to wypada mi go upiec ! pewnie dopiero za kilka dni, bo dziś znów gościły u nas ślimaczki cynamonowe! Pozdrawiam - Sylwia z Krakowa!
OdpowiedzUsuńSylwia - nie masz wyjścia:) Musisz:)
UsuńMmm, wygląda cudownie :) Bardzo tradycyjnie, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńGin - upiekłam go właśnie ze względu na "tradycyjność":)
UsuńNa sam widok cieknie slinka, i jak tu spokojnie patrzec na takie zdjecia?
OdpowiedzUsuńAleksandra- nie da się ze spokojem:)
Usuń