09:01

Jajka faszerowane pieczarkami

Klasyka na wielkanocnym stole, ale też świetna przekąska na jakąkolwiek imprezę okolicznościową. 
Od dziecka uwielbiam zestawienie jajko+majonez i oczywiście pieczarki, dlatego ta potrawa to jedna z moich ulubionych (chociaż te (klik) lubię chyba jeszcze bardziej:)






Składniki:

  • 6 jajek
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki majonezu
  • natka pietruszki (pół pęczka)
  • sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół i oddzielić żółtka od białek. Białka ułożyć na talerzu. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w niezbyt drobna kostkę. Poddusić na oliwie (tak żeby woda odparowała). Ostudzone wymieszać z rozgniecionymi widelcem żółtkami, posiekaną natką pietruszki oraz majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak powstałą masą nadziewać białka. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 

6 komentarzy:

  1. Aniu,
    jajka z pieczarkami to chyba moje ulubione.
    U Ciebie smacznie podane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokłądnie jajko i pieczarki to zestawqienie doskonałe:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Te jajka są chyba jedyną pewną rzeczą na naszym świątecznym stole. To znaczy pewną w tym sensie, że zawsze są :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrych jajeczek nigdy dość ! Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jajka! Na świąteczny stół zrobiłam jajka z łososiem, ale bratowa robi takie z pieczarkami właśnie. Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń