Mazurek, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Pięć warstw wspaniale ze sobą współgrających. Na pierwszy rzut oka bardzo pracochłonny, ale moim zdaniem to tylko pozory:)
Zresztą jego przygotowanie można sobie rozłożyć w czasie - a każdą z warstw przygotowuje się stosunkowo krótko.
Mazurek to ciasto przygotowywane na Wielkanoc, ale ten jest ciastem ponadczasowym - jabłka, orzechy, mak i czekolada wspaniale odnajdą się również na Boże Narodzenie.
Przepis pochodzi z Pozytywnej kuchni.
Składniki (blacha 22 cm x 33 cm):
1. Ciasto kruche (lekko słone):
Zresztą jego przygotowanie można sobie rozłożyć w czasie - a każdą z warstw przygotowuje się stosunkowo krótko.
Mazurek to ciasto przygotowywane na Wielkanoc, ale ten jest ciastem ponadczasowym - jabłka, orzechy, mak i czekolada wspaniale odnajdą się również na Boże Narodzenie.
Przepis pochodzi z Pozytywnej kuchni.
Składniki (blacha 22 cm x 33 cm):
1. Ciasto kruche (lekko słone):
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 150 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć nimi blachę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Piec 20 minut w 180 stopniach.
2. Masa jabłkowa:
2. Masa jabłkowa:
- 1 kg lekko kwaśnych jabłek
- 1 galaretka (pomarańczowa)
- 0,5 szklanki cukru
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesmażyć kilka minut z cukrem.
Lekko przestudzić i dodać galaretkę rozpuszczoną w 100 ml wrzątku. Masę jabłkową (jeszcze lekko ciepłą) wyłożyć na kruche ciasto. Ostudzić i odstawić do lodówki.
3. Masa makowa:
- 250 g maku
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 200 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 100 g rodzynek
- 100 g innych bakalii ( u mnie orzechy włoskie i kandyzowany ananas oraz suszona żurawina)
Mak zalać wieczorem wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Rano dokładnie odsączyć i zmielić (ja zmiksowałam blenderem). Dodać pozostałe składniki (oprócz bakalii). Gotować cały czas mieszając (masa jest dość gęsta) około 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać bakalie. Ciepłą masę przełożyć na masę jabłkową. Schłodzić i wstawić do lodówki.
4. Masa orzechowa:
- 150 g orzechów włoskich
- 2/3 szklanki cukru
- 125 ml mleka
- 200 masła (moim zdaniem można zmniejszyć do 150 g)
- 1 łyżka spirytusu (lub jakiegoś innego mocnego alkoholu)
Orzechy zmielić, dodać mleko i cukier i gotować około 5 minut. Następnie dodać masło i alkohol. Rozpuścić na gładką masę i przelać na masę makową.
5. Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- opcjonalnie orzechy włoskie do posypania po wierzchu
Czekoladę rozpuścić z masłem (w kąpieli wodnej) i wylać na stężałą masę orzechową.
Można po wierzchu posypać orzechami lub ozdobić innymi bakaliami.
Przechowywać w lodówce.
Mazurek najlepszy jest na drugi dzień:)
Uwaga: w przypadku tego przepisu nie należy analizować ilości kalorii.
Smak jest rewelacyjny i tylko o tym należy myśleć:)
Taki mazurek "na bogato":)Bardzo chciałabym go spróbować:)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - określenie "na bogato" bardzo do niego pasuje:)
UsuńAniu,
OdpowiedzUsuńmazurek wygląda bajecznie!
Chętnie bym się poczęstowała...
Amber - nawet mój mąż, średni zwolennik mazurków, był oczarowany:)
Usuńfaktycznie królewski! :D
OdpowiedzUsuńJey - nie da się ukryć jego królewskości:)
UsuńWygląda bardzo smakowicie. Bogaty i śliczny:)
OdpowiedzUsuńMajana - dziękuję:)
UsuńOdjęłabym tylko warstwę makową, a resztę porywam.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - a ja go właśnie dla tej masy zrobiłam:)
UsuńJeszcze takiego nie robiłam, ale mam nadzieję, że uda mi się go zrobić w przyszłym roku :-)
OdpowiedzUsuńGrażyna - wciągnij go koniecznie na listę, bo naprawdę warto:)
UsuńKrólewski to mało powiedziane :)
OdpowiedzUsuńMuszę go upiec któregoś dnia:) Może na chrzciny Lili.... zasyłam buziaka
OdpowiedzUsuńMam zamiar zrobić taki mazurek, tylko czy do masy orzechowej potrzebny jest alkohol?chciałabym żeby i moje dziecko zjadło to ciasto.Pozdrawiam. Ula
OdpowiedzUsuńUla - można spokojnie pominąć ten składnik. Miłego pieczenia!
Usuń