środa, 17 kwietnia 2013

Szynka gotowana

szynka, gotowana, pięciominutówka
Do tego, że domowe wędliny są najlepsze chyba nie muszę nikogo przekonywać.
Do tej pory wyłącznie piekłam mięso, ale Joanna, z której przepisu skorzystałam, tak kusiła swoją "pięciominutówką"...:)
Po raz pierwszy zrobiłam tę szynkę na święta. Zrobiła największą furorę wśród wędlin. 
Ten przepis to głównie inspiracja. Nie musicie trzymać się go sztywno. Szynkę możecie zastąpić schabem lub łopatką. Podane przyprawy można wzbogacić lub zastąpić innymi ulubionymi. 

Składniki:

  • 1,5-2 kg mięsa 
  • 2 l wody
  • 1/3-1/2 szklanki soli (płaski kawałek mięsa wymaga mniejszej ilości soli)
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 płaskiej łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
  • 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 3-4 kulki jałowca
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki majeranku 
domowa wędlina




Najlepiej popołudniu przygotować zalewę. Wszystkie składniki (oprócz mięsa) zagotować i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Wyłączyć i pozostawić na całą noc w przykrytym garnku.
Rano czynność powtórzyć. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Pozostawić w garnku do ostudzenia. 
szynka, domowe wędliny








Gotową wędlinę przechowywać w lodówce. Najlepsza z chrzanem:)

31 komentarzy:

  1. bardzo się cieszę, że Ci zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JS28 - mało, że smakowała. Ona uzależnia:)

      Usuń
    2. no właśnie :) Chyba muszę zrobić znowu :)

      Usuń
  2. Super wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - jest naprawdę zaskakująco przepyszna:)

      Usuń
  3. O! schrupać by taką szyneczkę z kawałkiem chlebka :) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - :) jak zaczęliśmy chrupać za pierwszym razem to tylko próbując pochłonęliśmy połowę:)

      Usuń
  4. czy ta szyneczka jest miękka?....bo bardzo krótko się gotuje ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiafrywolitka - zapewniam, że jest miękka. Miałam podobne obawy, bo mylące jest hasło "pięć minut". Szynka wrze 5 minut, ale potem przebywa w bardzo gorącej wodzie wiele godzin i ma czas żeby zmięknąć. Z wszystkich przygotowywanych przeze mnie do tej pory mięs na kanapki ta jest najbardziej miękka:)

      Usuń
  5. No super pomysl ale czy ona napewno miekka? czy raczej trzeba sie w nia wgryzac bardziej i rzuc dluzej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - wyjaśniam w komentarzu powyżej:) i zapewniam, że jest miękka.

      Usuń
    2. No wypada uwierzyc na slowo:) Chyba sprobuje kiedys bo o dobra wedline to u nas ciezko...

      Usuń
  6. wygląda fenomenalnie, do kupnych takie pyszności się nie umywają. Ja kupnych wędlin nie mogę jeść. Takie przepisy to wybawienie.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam ten przepis, robiłam w ten sposób indyka i kurczaka, mama robiła schab. Pyyyyycha.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię domowe wędlinki. Szynki nie robiłam jeszcze,ale schab czy karkówkę owszem, piekę. Są pyszne. Muszę zrobić kiedyś taką szynkę gotowaną, bo widzę,że smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis na tę pięciominutówkę mam od dawna, ale jakoś nie odważyłam się go wypróbować.... teraz wiem, ze śmiało można robić takie miesko, bo jest pyszne:) ... mój przepis delikatnie różni się od Twojego Aniu ...zobaczę więc, który wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie domowe pyszności są o niebo lepsze od tych ze sklepów. Wygląda smakowicie i bardzo zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, przepis wypróbowałam,szyneczka wychodzi smakowita, ale następnym razem dodam troszkę mniej soli. Ja oczywiście stosowałam się ściśle do przepisu, a mięska małam trochę mniej :)) Ale mimo to - pyszna wedlina niewielkim nakładem pracy.Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - cieszę się, że mimo wszystko smakowała:) Z solą trzeba uważać, ale i tak nawet za słona jest dużo zdrowsza, bo bez wszystkich E-dodatków:)

      Usuń
  12. Robiłam kiedyś trochę podobną wędlinę, tylko tamtą zawijało się w folię. Ten sposób wydaje się jeszcze łatwiejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie robie zalewe :) juz się nie mogę doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) mam nadzieję, że będzie smakować

      Usuń
    2. Szynka gotowa... a właściwie to już prawie jej nie ma. .. rewelacyjna :) dziś gotuję kolejne żeby były na święta bo tej kawalontek został :) dziękuję za przepis i pomysł na wędline którą i ja jestem w stanie jeść :)

      Usuń
    3. Super! Ja też będę zaraz nastawiać. W tym roku karkówkę. Wesołych i smacznych Świąt! :)

      Usuń
  14. robię. właśnie trwa pierwsze gotowanie...

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolejne podejscie a wlasciewie podejscia... byl schab i karkowka na swieta tym sposobem robione a teraz wstawiam łopatke :) dziękuję przepis zostania na zawsze w mojej kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że aż tak posmakowała :) Ja jakoś zapomniałam o niej w te święta i zrobiłam pieczoną, ale zdecydowanie wolę gotowaną!

      Usuń
    2. Ja odkad ją sprobowalam nie robie innej :) wlasnie nastawiam karkowke ;) maz blaga od tygodnia :D

      Usuń
  16. Jaka ma być musztarda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej używam Sarepskiej, ale może być też jakaś ostrzejsza.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.