środa, 10 kwietnia 2013

Chleb "w ciemno"

Chleb "w ciemno" upiekłam w ramach akcji zorganizowanej przez Annę-Marię z KUCHARNI (tu lista wszystkich biorących udział).
Pieczenie "w ciemno" polegało na upieczeniu chleba zgodnie  z otrzymanym elektronicznie przepisem:)
Chleb, zgodnie z nazwą akcji również okazał się ciemny:)
Bardzo intrygujący, bo z czekoladą.
Byłam bardzo ciekawa efektu.
Chleb jest boski. Cudowny! Upiekę go z pewnością nie jeden raz.
Całą galerię chlebów możecie obejrzeć tu (klik)

Składniki zaczynu drożdżowego (początkowego):
  • 1/4 łyżeczki drożdży (suchych)
  • 18 g mąki (pszennej - użyłam TYP 650)
  • 9 g wody w temp pokojowej (zwiększyłam nieco ilość) 
Powyższe składniki wymieszać dokładnie łyżką. 



Składniki zaczynu:
  • 32 g mąki
  • 18 g wody w temp pokojowej
  • zaczyn drożdżowy początkowy
Całość wymieszać w niedużej misce i przykryć szczelnie folią spożywczą. Odstawić na całą noc. 

Składniki ciasta:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soli
  • zaczyn drożdżowy
  • 80 g chipsów czekoladowych do wypieków lub po prostu gorzkiej czekolady posiekanej niezbyt drobno
Wszystkie składniki za wyjątkiem czekolady wymieszać ze sobą przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami. Miksować na średnich obrotach 8-10 minut, a następnie odstawić na 5 minut. Po upływie tego czasu dodać czekoladę i wyrobić ciasto około 1 minuty (ręcznie). 
Odstawić do wyrośnięcia (ciasto przełożyć do miski natłuszczonej olejem). Powinno dobrze wyrosnąć - czas wyrastania około 2 godzin (ale może się zdarzyć, że będzie wymagało dłuższego czasu). 
Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, podzielić na dwie części, uformować z nich kule i odstawić na 30 minut. 















Po tym czasie nadać ciastu odpowiedni kształt - w zależności od formy w jakiej będziemy go piec (ja piekłam w otwartym garnku rzymskim, ale można też upiec po prostu w dużej keksówce). Naczynie należy uprzednio natłuścić i wysypać - najlepiej otrębami. 
Ciasto w naczyniu należy odstawić do wyrośnięcia - przeciętnie wyrasta 2-3 godziny, ale to również czas umowny i może ulec wydłużeniu.
Dobrze wyrośnięty chleb włożyć do rozgrzanego do 205 stopni piekarnika. Piec około 35-40 minut. Na spodzie piekarnika dobrze jest ustawić naczynie z 1 szklanką wody - sprawi to, ze skórka stanie się bardziej chrupiąca. Upieczony chleb studzić minimum godzinę, ale moim zdaniem najlepszy jest na drugi dzień. 
Cały chleb zjedliśmy smarując go po prostu masłem - nie wymagał żadnych innych dodatków:)

14 komentarzy:

  1. Śliczny. Mam jeszcze pół schowanego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały bochenek :) fajnie było razem piec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wypieczony!
    Mój tylko na blogu,pozostał post i wspomnienie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, chlebek wygląda doskonale! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały:-), cieszę się, że razem piekłyśmy:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładnie tu u Ciebie, jeszcze nie byłam. Fajnie że połączył nas wspólny chleb!

    OdpowiedzUsuń
  7. najfajniejsze te czekoladowe smugi na kromkach, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, co prawda my często razem pieczemy, ale to pieczenie było szczególne :)
    Fajnie, że jest drożdżowa wersja tego chleba. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. rozumiem wygodę, już się nie chce chlebka nutellą smarować, można mieć 2 w 1 :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kuszacy ten przepisik...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę któregoś dnia upiec tę wersję na zaczynie drożdżowym, bo wydaje mi się, ze chlebuś jest bardziej puchaty:) ....a ogólnie to jest pyszny:) to było naprawde fantastyczne wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu Kochana! Tak się cieszę, że udało się drożdżową wersję odnaleźć i zechciałaś dołączyć!
    Wspaniałe chwile za nami i mam nadzieję, że to dopiero początek:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Oglądam zdjęcia i powoli, powoli drozdżowy zaczyna mi się bardziej podobać od zakwasowego. Koniec świata!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie wyszedł, muszę spróbować upiec podobny, może się uda :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.