Postanowiłam upiec coś wreszcie z mąką razową. Miałam ochotę na szarlotkę, ale też jak zwykle deficyt czasu, więc postanowiłam upiec wypróbowane już wielokrotnie ciasto z jabłkami. Moje ciasto upiekłam na oliwie z oliwek (zapewniam, że nie czuć jej po upieczeniu), ale możecie użyć oleju. Dodałam orzechy i rodzynki, ale jeśli ktoś ma ochotę, może je zastąpić dodatkowym jabłkiem i upiec typowe ciasto z jabłkami.
Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i takie jakieś...lżejsze:)
W sam raz na wiosnę:)
Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):
- 3 średniej wielkości jabłka (najlepiej lekko kwaskowe)
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 0,75 szklanki cukru
- 4 jajka
- cukier waniliowy (16 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oliwy (lub oleju)
- 0,5 szklanki orzechów laskowych
- 0,5 szklanki rodzynek
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać oliwę, mąkę, proszek do pieczenia.
Wyłączyć mikser i dodać jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) oraz orzechy (niezbyt drobno posiekane) i rodzynki. Całość wymieszać łyżką i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem ciasta upewnić się patyczkiem czy jest upieczone.
Można oprószyć cukrem pudrem po wierzchu.
Hmm wyglada super:) Ja tez wciaz mysle o jakims wypieku z maka razowa ale wciaz sie za to nie zabralam :)
OdpowiedzUsuńMarzena - warto:), fajne urozmaicenie:)
UsuńBardzo pysznie wygląda, no i jest lekkie i zdrowsze. :)
OdpowiedzUsuńMajana - tak lekkie, że niknęło jeszcze szybciej niż normalne:)
Usuń