Bajeczne smaki zapraszają na kolejny film. Tym razem wspomnieniami sięgamy do dzieciństwa i drożdżówek z serem:)
Wykonanie takich domowych jest naprawdę proste, a smak zdecydowanie lepszy niż kupnych.
Z podanej porcji wychodzi około 20 sztuk.
Składniki ciasta:
Wykonanie takich domowych jest naprawdę proste, a smak zdecydowanie lepszy niż kupnych.
Z podanej porcji wychodzi około 20 sztuk.
Składniki ciasta:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 200 ml letniego mleka
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 0,5 łyżeczki soli
Składnik nadzienia:
- 400 g zmielonego twarogu
- 1/3 szklanki cukru pudru
- żółtko
- 4 łyżki miękkiego masła
- cynamon
dodatkowo: 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania bułeczek po wierzchu
Składniki ciasta wymieszać ze sobą ręką lub przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
W międzyczasie przygotować nadzienie łącząc wszystkie podane składniki ze sobą.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć masę serową na rozwałkowane ciasto i zwinąć je w rulon. Rulon kroić w plastry o szerokości 2-3 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut żeby podrosły. Wyrośnięte posmarować roztopionym masłem. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach.
Takie domowe drożdżówki z serem to niezła konkurencja dla tych sklepowych. Sklepowe, kupne nie mają szans :-)
OdpowiedzUsuńJoanna - też tak uważam:)
UsuńZdecydowanie te domowe wygrywają, nawet jeśli nieraz nie wyjdą tak idealne w kształcie jak te sklepowe:) .... tak jak sie to mi zdarza:) .... buziaki
OdpowiedzUsuńJola - zdecydowanie:) A często nieregularne kształty to ich prawdziwy urok:)
UsuńMam taką samą miskę, to moja ulubiona :). Jest wysoka, więc idealnie się nadaje do wyrabiania ciasta.
OdpowiedzUsuńDrożdżówki pyszne, domowe są najlepsze na świecie :). Zwłaszcza masa serowa! Czasem dodaję do niej trochę skórki z cytryny.
Evitaa - widać zaopatrujemy się w tym samym sklepie;)
UsuńAleż pyszności! Wieki całe nie jadłam drożdżówek z serem... Najwyższy czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuńGin - to koniecznie trzeba nadrobić:)
Usuń