niedziela, 21 kwietnia 2013

Gołąbki


Znam naprawdę nieliczne osoby, które ich nie lubią. 
Osobiście darzę to danie uczuciem wielkim od dzieciństwa. Co prawda obecnie przyrządzam je głównie z kapustą włoską, ale klasyczne, z kapustą białą są chyba mimo wszystko najlepsze. Użycie kapusty włoskiej zdecydowanie skraca czas ich gotowania bądź zapiekania. 

Składniki (na wielki garnek gołąbków):

  • 800 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 300 g ryżu
  • duża kapusta
  • średnia cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, majeranek, papryka czerwona słodka,  liść laurowy, kika ziaren kolendry
  • opcjonalnie pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy
Ugotować ryż na sypko (krótko - około 8 minut). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Ostudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym oraz usmażoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. 
Kapustę naciąć dookoła łodygi tak, aby można było odrywać liście. Włożyć ją do dużego garnka z wodą i parzyć na małym ogniu. Ostrożnie ściągać sparzone liście. Układać na nich farsz i formować gołąbki. 


Duży garnek wyłożyć liśćmi kapusty (wykorzystuję w tym celu pierwsze, zewnętrzne liście). Na liściach warstwami układać ciasno gołąbki. Każdą z warstw posolić. Ostatnią z warstw również można nakryć liśćmi. Do garnka wlać około szklanki wody oraz wrzucić liść laurowy i kolendrę. Jeżeli ktoś lubi to na wierzch można wlać koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki. W ten sposób uzyskamy gołąbki w lekko pomidorowej zalewie. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny (do uzyskania miękkości przez kapustę). Gołąbki można również zapiec w naczyniu żaroodpornym. 





10 komentarzy:

  1. Też robię z kapusty włoskiej. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata - ja odkryłam je w sumie przypadkowo, nie było w sklepie innej kapusty:)

      Usuń
  2. ale mi smaka narobiłaś :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gołąbki:).... u nas najczęściej robi się z grzybami i ryżem ...choc z miesem też mi się zdarza:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - takie grzybowe też są pycha:)

      Usuń
  4. Gołąbki super sprawa, wyglądają naprawdę smakowicie! Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Gołąbki będą u mnie wkrótce, ja dotychczas robiłam farsz pół na pół ryż z kaszą, ale mięso podsmażałam wcześniej na patelni. Teraz zrobię z surowym mięsem , ale po swojemu dodam do farszu kaszę :) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - ciekawa jestem w takim razie jak posmakuje Wam wersja z surowym mięsem. A mnie zachęciłaś do zrobienia takich z kaszą :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.