Znam naprawdę nieliczne osoby, które ich nie lubią.
Osobiście darzę to danie uczuciem wielkim od dzieciństwa. Co prawda obecnie przyrządzam je głównie z kapustą włoską, ale klasyczne, z kapustą białą są chyba mimo wszystko najlepsze. Użycie kapusty włoskiej zdecydowanie skraca czas ich gotowania bądź zapiekania.
Składniki (na wielki garnek gołąbków):
- 800 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
- 300 g ryżu
- duża kapusta
- średnia cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, majeranek, papryka czerwona słodka, liść laurowy, kika ziaren kolendry
- opcjonalnie pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy
Ugotować ryż na sypko (krótko - około 8 minut). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Ostudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym oraz usmażoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem.
Kapustę naciąć dookoła łodygi tak, aby można było odrywać liście. Włożyć ją do dużego garnka z wodą i parzyć na małym ogniu. Ostrożnie ściągać sparzone liście. Układać na nich farsz i formować gołąbki.
Duży garnek wyłożyć liśćmi kapusty (wykorzystuję w tym celu pierwsze, zewnętrzne liście). Na liściach warstwami układać ciasno gołąbki. Każdą z warstw posolić. Ostatnią z warstw również można nakryć liśćmi. Do garnka wlać około szklanki wody oraz wrzucić liść laurowy i kolendrę. Jeżeli ktoś lubi to na wierzch można wlać koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki. W ten sposób uzyskamy gołąbki w lekko pomidorowej zalewie. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny (do uzyskania miękkości przez kapustę). Gołąbki można również zapiec w naczyniu żaroodpornym.
Też robię z kapusty włoskiej. Pyszności!
OdpowiedzUsuńBeata - ja odkryłam je w sumie przypadkowo, nie było w sklepie innej kapusty:)
Usuńale mi smaka narobiłaś :))
OdpowiedzUsuńEvitaa - cieszę się:)
UsuńUwielbiam gołąbki:).... u nas najczęściej robi się z grzybami i ryżem ...choc z miesem też mi się zdarza:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJola - takie grzybowe też są pycha:)
UsuńGołąbki super sprawa, wyglądają naprawdę smakowicie! Pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńGołąbki będą u mnie wkrótce, ja dotychczas robiłam farsz pół na pół ryż z kaszą, ale mięso podsmażałam wcześniej na patelni. Teraz zrobię z surowym mięsem , ale po swojemu dodam do farszu kaszę :) Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - ciekawa jestem w takim razie jak posmakuje Wam wersja z surowym mięsem. A mnie zachęciłaś do zrobienia takich z kaszą :)
Usuń