Z cyklu Viva la pasta! przygotowałyśmy z Aleksandrą z Mojej Toskanii makaronowe kokardki/motylki czyli farfalle.
Tym razem Ola przygotowała ciasto z mąki pszennej i jajek, a ja wykorzystałam semolinę i wodę.
Jestem pewna, że oba makarony wyszły przepysznie:)
Zachęcamy do przygotowywania domowego makaronu. To naprawdę proste:)
Składniki (na 6 głodnych osób):
Tym razem Ola przygotowała ciasto z mąki pszennej i jajek, a ja wykorzystałam semolinę i wodę.
Jestem pewna, że oba makarony wyszły przepysznie:)
Zachęcamy do przygotowywania domowego makaronu. To naprawdę proste:)
Składniki (na 6 głodnych osób):
- 500 g semoliny
- 225 g ciepłej, przegotowanej wody
- łyżeczka soli
Powyższe składniki zagnieść (można przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami), a następnie rozwałkować na cienki placek.
Przy pomocy noża lub radełka (o gładkiej krawędzi) pociąć ciasto na kilkucentymetrowej szerokości pasy. Następnie przy użyciu radełka o pofalowanych krawędziach ciasto pociąć na pasy prostopadłe do poprzednich.
Każdy kawałek sklejamy pośrodku tworząc kokardkę/motylka:)
Makaron gotować w osolonej wodzie - około 5 minut.
Farfalle podałyśmy z sosem z cukinii i pomidorów.
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 3 małe cukinie
- 500 g pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie, dodać cukinię pokrojoną w kostkę. Chwilę poddusić i dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki. Dusić krótko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zapraszam Was również do obejrzenia jak farfalle przygotowała Aleksandra.
Cudne i z pewnoscia przepyszne!
OdpowiedzUsuńAleksandra - o tak:)
UsuńUrocze Aniu!
OdpowiedzUsuńNabrałam na nie ochoty.
Miłego dnia!
Amber - i większa przyjemność niż ugotowanie takich z torebki:) Można się wyżyć plastycznie:)
Usuńuwielbiam farfalle, a cukinię też wczoraj zakupiłam, zajadam ze smakiem i cieszę się na ten przepis, z chęcią wykorzystam.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Monika
Mnemonique - miłego zajadania:)
UsuńAniu narobiłąs mi ochoty na domowy makaron:) Cudne danie Wam wyszło:) buziolek
OdpowiedzUsuń