Bardzo proste danie dla fanów ziemniaków:)
Idealne w sezonie przeziębień ze względu na dużą zawartość czosnku:)
Przepyszne:)
Na końcu wpisu parę informacji na temat czosnku:)
Składniki:
Podawać posypane natką pietruszki.
Czosnek jest rośliną o wszechstronnym działaniu i od dawien dawna cieszy się sławą jako środek leczniczy (silny przeciwutleniacz a także naturalny antybiotyk niszczący bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym) i oczywiście jako przyprawa.
Idealne w sezonie przeziębień ze względu na dużą zawartość czosnku:)
Przepyszne:)
Na końcu wpisu parę informacji na temat czosnku:)
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 500 ml śmietany 12%
- szklanka mleka
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 2-3 łyżki oliwy
- sól.
- pieprz biały
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
Ziemniaki oraz cebule obrać i pokroić w talarki. Śmietanę wymieszać z mlekiem i rozgniecionym czosnkiem i przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej, solą i białym pieprzem.
Brytfankę posmarować oliwą i ułożyć w niej ziemniaki przekładając warstwami cebuli (z cebuli jeśli ktoś chce można zrezygnować, ale my lubimy takie czosnkowo - cebulowe połączenie:))
Całość zalać sosem mleczno - śmietanowo - czosnkowym.
Piec w 200 stopniach około godziny (aż ziemniaki zmiękną a górna warstwa się lekko zarumieni).
Podawać posypane natką pietruszki.
Czosnek jest rośliną o wszechstronnym działaniu i od dawien dawna cieszy się sławą jako środek leczniczy (silny przeciwutleniacz a także naturalny antybiotyk niszczący bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym) i oczywiście jako przyprawa.
Obniża cholesterol i cukier we krwi. Działa przeciwpasożytniczo, żółciopędnie, rozkurczowo, przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie. Znosi bóle głowy i ułatwia zasypianie
Najlepszy świeży i rozdrobniony ponieważ po obróbce cieplnej traci właściwości bakterjobójcze, ale nadal działa przeciwgrzybiczo.
Jak wyeliminować przykry zapach?
- spożywać z natką pietruszki lub listkami mięty, selera lub tymianku
- żuć kminek
- wypić kilka kieliszków czerwonego wina:)
Przeciwskazania do spożywania to:
- niskie ciśnienie krwi
- ostre nieżyty żołądka i jelit
- karmienie piersią (tu z doświadczenia muszę zdementować, iż nie każde dziecko źle reaguje na czosnek spożyty przez mamę. Ja jadłam i nic się nie działo (oczywiście nie duże ilości). Po prostu należy zachować ostrożność:) A od samego początku Olka potrawy wzbogacaliśmy smakiem czosnku i teraz nie ma problemu z jego spożywaniem:)
Pyszności!
OdpowiedzUsuńLubimy takie ziemniaczane zapiekanki :)
proste, ale pyszne!!! Takie proste dania ostatnio za mną chodzą i w końcu sie skuszę. A czosnku to bym i więcej dodala, bo uwielbiam!
OdpowiedzUsuńA jest jakiś sposób bez mleczny? Bo ja z córcią niestety nie możemy mleka :((
OdpowiedzUsuńEdysia - my też uwielbiamy zapiekać:),
OdpowiedzUsuńKinga - podałam wersję light, większa ilość czosnku jak najbardziej wskazana:)
Beata - Nie wiem jak by się w takiej potrawie zachowało np. mleko sojowe - nie mam doświadczenia, ale bez smaku śmietany to już chyba nie było by to samo...
O! Coś dla mnie. Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią! :)
OdpowiedzUsuńDobry ziemniak nie jest zły..a i pomysl na sobotni obiad już mam ;)
OdpowiedzUsuńSynesthesio o Tobie myślałam zamieszczając ten przepis:)
OdpowiedzUsuńNo i o Putce, która też ziemniaki w każdej postaci uwielbia:)
Sajgonko - służę pomocą:)
Jestem absolutnie w grupie pro-czosnek w każdej postaci :D Zapiekanka w moim stylu, jak najbardziej!
OdpowiedzUsuńmmm pycha!
OdpowiedzUsuń