Zapiekankę ryżową z jabłkami wszyscy chyba kojarzą ze smakami dzieciństwa.
Chociaż u mnie w domu częściej bywała z makaronem.
W tej wersji bardziej ją wzbogaciłam, ale główny smak pozostał ten sam:)
Składniki:
- 200 g białego ryżu
- 4 duże słodkie jabłka
- 2 banany (opcjonalnie)
- 1 l mleka
- śmietana 16 %
- budyń śmietankowy z cukrem
- 0,5 cukru wanilinowego
- 4-5 łyżek masła
- 6 łyżek cukru
- cynamon
- szczypta soli
Ryż ugotować na sypko w 0,5 litra mleka (w miarę potrzeby dodać wodę) dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy, 1 łyżkę masła i 2 łyżki cukru.
Ugotować budyń (budyń śmietankowy z cukrem + 0,5 litra mleka).
Jabłka obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Następnie lekko poddusić z dodatkiem 2 łyżek cukru i cynamonu.
W naczyniu żaroodpornym grubo wysmarowanym masłem układać warstwami: ryż, połowę budyniu, plasterki bananów (można z nich zrezygnować jeśli ktoś nie lubi - ale mi bardzo smakowała wersja z bananem), jabłka, drugą połowę budyniu, ryż i całość zalać śmietaną wymieszaną z 2 łyżkami cukru. Zapiekać w 180 stopniach aż zarumieni się wierzch.
Trochę bardziej kalorycznie niż w przypadku tradycyjnej zapiekanki, ale przyjemności sobie w życiu odmawiać nie wolno:)
Trochę bardziej kalorycznie niż w przypadku tradycyjnej zapiekanki, ale przyjemności sobie w życiu odmawiać nie wolno:)
Wpis bierze udział w akcji Sezon na jabłka.
Przepis nie tylko dla dzieci :) sama bym chętnie taką zjadła.
OdpowiedzUsuńwww.kuchcikowo.wordpress.com
Fiolunka:) Staram się, aby to co gotuję było zjadane przez mojego synka:). Nie zawsze się udaje, ale wtedy zawsze mogę liczyć na wiernego konsumenta w osobie męża:)
OdpowiedzUsuńPaula - Dzięki:)
O! A u mnie takiego nie było, proszę bardzo. Muszę nadrobić :D
OdpowiedzUsuńArven - spokojnie, jabłka na szczęście dostępne cały rok:)
OdpowiedzUsuńczy zamiast 16% śmietany może byc 12% lub 18%? ile ml śmietany powinnam kupic?
OdpowiedzUsuńMoże być 12% lub 18%. Mała śmietana - 200 g
UsuńJeśli będzie bardzo gęsta to można dodać trochę mleka
UsuńDziekuje ;) jutro bede próbować
Usuń