niedziela, 3 października 2010

Ciastka półfrancuskie z jabłkami

ciastka półfrancuskie z jabłkami

Długo się zabierałam żeby upiec te ciasteczka, aż w końcu się zmobilizowałam, a teraz żałuję, że tak późno:)
Na szczęście jabłka są przez cały rok, więc będę mogła do nich powracać. 
Po głowie snuje mi się też kilka innych wariacji smakowych z zastosowaniem tego ciasta:)
Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej (jakoś tak z przed paru lat...:))).

Składniki:
  • 250 g twarogu (półtłustego)
  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 małe jabłka
  • cukier puder


Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć środki. Pokroić na 12-16 kawałków.
Ser można przepuścić przez maszynkę, ale ja tego nie zrobiłam i uważam, że nie ma takiej potrzeby. Bardzo ładnie się rozpuścił, a poza tym lubię jak w tego typu ciastkach wyraźnie wyczuwa się ser. Zagnieść ciasto z sera, mąki i masła (starać się zagniatać jak najkrócej). Włożyć do lodówki na 30 minut. 
Następnie rozwałkować ciasto 




na placek o grubości 3-4 mm i wykrawać szklanką kółka. Ciastka składać na połowę, tak aby grubsza część jabłka była widoczna. 





Piec 20 minut w 200 stopniach. 
Jeszcze lekko ciepłe posypywać obficie cukrem pudrem. 
Nie czekać i zajadać - najlepsze są jeszcze ciepłe.







Wpis bierze udział w akcji: Sezon na jabłka

11 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Muszę zrobić przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olciaky:)Jeżu - fakt:) Synesthesio - robi się ekspresowo i jeszcze szybciej zjada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są obłędne, Aniu! Próbowałam i teraz ślinka mi leci na samo wspomnienie. Muszę się ich od Ciebie nauczyć! Nawet roczna Łucja je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu robi się je błyskawicznie. A co do Łucji to nie mam złudzeń - ona już teraz wie co dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, zrobiłam, właśnie zajadam, a Łucja mi pomaga :) Ciasteczka są wspaniałe! Bardzo mi się podoba połączenie ciasta serowego z jabłkami. Nie znałam, a teraz na pewno będę stosować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że się udały i że smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłam sobie smaka na te ciasteczka i dzisiaj je upiekłam :) Pyszne są :):) zostało mi kilka krążków i włożyłam do nich banana i też wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Są pyszne i mięciutkie .Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.