niedziela, 3 października 2010

Ciastka półfrancuskie z jabłkami

ciastka półfrancuskie z jabłkami

Długo się zabierałam żeby upiec te ciasteczka, aż w końcu się zmobilizowałam, a teraz żałuję, że tak późno:)
Na szczęście jabłka są przez cały rok, więc będę mogła do nich powracać. 
Po głowie snuje mi się też kilka innych wariacji smakowych z zastosowaniem tego ciasta:)
Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej (jakoś tak z przed paru lat...:))).

Składniki:
  • 250 g twarogu (półtłustego)
  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 małe jabłka
  • cukier puder


Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć środki. Pokroić na 12-16 kawałków.
Ser można przepuścić przez maszynkę, ale ja tego nie zrobiłam i uważam, że nie ma takiej potrzeby. Bardzo ładnie się rozpuścił, a poza tym lubię jak w tego typu ciastkach wyraźnie wyczuwa się ser. Zagnieść ciasto z sera, mąki i masła (starać się zagniatać jak najkrócej). Włożyć do lodówki na 30 minut. 
Następnie rozwałkować ciasto 




na placek o grubości 3-4 mm i wykrawać szklanką kółka. Ciastka składać na połowę, tak aby grubsza część jabłka była widoczna. 





Piec 20 minut w 200 stopniach. 
Jeszcze lekko ciepłe posypywać obficie cukrem pudrem. 
Nie czekać i zajadać - najlepsze są jeszcze ciepłe.







Wpis bierze udział w akcji: Sezon na jabłka

9 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Muszę zrobić przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olciaky:)Jeżu - fakt:) Synesthesio - robi się ekspresowo i jeszcze szybciej zjada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są obłędne, Aniu! Próbowałam i teraz ślinka mi leci na samo wspomnienie. Muszę się ich od Ciebie nauczyć! Nawet roczna Łucja je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu robi się je błyskawicznie. A co do Łucji to nie mam złudzeń - ona już teraz wie co dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, zrobiłam, właśnie zajadam, a Łucja mi pomaga :) Ciasteczka są wspaniałe! Bardzo mi się podoba połączenie ciasta serowego z jabłkami. Nie znałam, a teraz na pewno będę stosować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że się udały i że smakują:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe bezy białka bigos biszkopt biszkopty boczek botwinka Boże Narodzenie brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion buraki bułeczki bułka bób cebula chałka chałwa chleb ciasteczka ciastka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciecierzyca cukinia curry cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle dla rodziców do pieczywa drożdże dynia eklery fasola faworki fenkuł Filmy galaretka gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby gęś humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kluski knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety kruche ciasto kruszonka królik kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki lazania lody lukier majonez mak makaron makrela maliny mandarynki marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow masa śmietanowa mascarpone mazurek maślanka migdały miód mięso mielone mięta mleko mleko kokosowe mleko skondensowane moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pesto pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety pączki płatki owsiane rabarbar racuchy recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki samsa sałata sałatka sałatki schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe soczewica soja sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szynka sól słonecznik tarta tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Tłusty Czwartek Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty Wielkanoc wieprzowina wiśnie wołowina wątróbka z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka ziemniaki zrazy zupy łosoś śledź śliwki śmietana śniadanie żelatyna żurawina żurek żółtka żółty ser

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.