niedziela, 24 października 2010

Ciasto dyniowe

Sezon na dynie w pełni. 
Mąż kupił mi wczoraj "kawałek dyni" - z tym, że był to bardzo duuuuży kawałek:)
Pół dyni olbrzyma:)
Część zamroziłam, z części powstał pyszny dżemik a resztę spożytkowałam na ciasto. 
Wykorzystałam wypróbowany przepis na ciasto marchewkowe. 
Jest mięciutkie, puszyste i wilgotne. Idealne do pysznej herbatki:)


Składniki:
  • 2 szklanki utartej dyni (na dużych oczkach)
  • 400 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
Jajka ubić  z cukrem (na wysokich obrotach miksera) i kolejno dodawać (mieszać przy pomocy miksera, ale już na mniejszych obrotach) mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, olej a na koniec utartą dynię. 
Przełożyć do tortownicy  (u mnie średnica 26 cm, ale może być większa, bo ciasto wyrosło mi bardzo wysokie, spód wyłożyłam folią aluminiową - nie ma potrzeby smarowania blaszki tłuszczem). 
Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Jeżeli za mocno się przypieka z góry to przykryć pod koniec pieczenia papierem do pieczenia. 
Po upieczeniu, jak zwykle w przypadku tego typu ciast:) zalecam gorące ciasto (w blaszce) rzucić  pionowo w dół z odległości około pół metra - najlepiej 2 razy (co zapobiega opadaniu ciasta - mąż nie wierzył - poprosiłam go tym razem żeby sam rzucił i uwierzył, że to działa:))

11 komentarzy:

  1. to ciasto musi zachwycać swoim smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja to poproszę o przepis na dżemik dyniowy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Paula-tak właśnie jest:)
    Rybitku-już wkrótce:)

    OdpowiedzUsuń
  4. co za zapach.
    jesień dyniowo-cynamonowa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz tez chce takie do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda 'z daleka' jak ciasto toffikowe.Wariacja dyniowa godna sprawdzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, a ja znam inny przepis - z trochę większym kawałem dyni, bo z całym kilogramem, ale za to jajec już nie trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Monika Rondio :)11 listopada 2014 12:28

    Aniu,
    Ciasta z dynią jeszcze nie piekłam...chociaż kilkaset innych już wyszło spod mojej ręki ;) Wyrosło ogrooomne...i ten smak...;) dzięki za rewelacyjny przepis na ciasto dyniowe oraz wiele innych receptur, z których chętnie korzystam ;))
    Pozdrawiam gorąco :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika - niezmiernie mi miło, że znalazłaś się w gronie Czytelniczek :) Cieszę się, że ciasto smakowało :)

      Usuń
  9. NO niestety pękło z góry i się mocno przypiekło :/ może temperatura powinna byc niższa ;( Pierwszy przpis z Pani BLoga-leniwe są NIESAMOWITĘ stąd wziełam się za cisto. Chyba nie umiem piec ciast i tyle :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być kwestia piekarnika. Ja piekę zawsze z grzałką góra-dół i bez termoobiegu.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.