poniedziałek, 11 października 2010

Pulpeciki z mozarellą - w sosie porowym



Ostatnio u mnie "sezon na pulpeciki":) 
Ale takich jeszcze nie robiłam. 
Powstały przez przypadek a właściwie przez "dzień niezdary". 
Co chwilę mi coś z rąk wylatywało. 
Robiłam właśnie "przegląd lodówki" i w moich rękach znalazło się opakowanie z mini-mozarellkami. 
Zastanawiałam się na co i kiedy by je zużyć i w tym momencie wypadły mi z rąk i upadły na podłogę. 
Oczywiście opakowanie pękło i problem "kiedy" został szybko rozwiązany:)
I tak powstały pulpeciki nadziewane mozarellkami.
To był pyszny zbieg okoliczności:)


Składniki:
  • 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe, ale może być też np. drobiowe)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • przyprawy do mięsa: zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz, odrobina majeranku, papryka słodka
  • przyprawy do sosu: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 śmietana 12% 
  • 3 łyżki mąki do sosu + mąka do obtoczenia pulpecików
  • duży por
  • 3-4 łyżki oliwy
  • mozarella (najlepiej w wersji małe kuleczki)
Przygotować mięso jak w przepisie na pulpeciki w sosie koperkowym wkładając do każdego pulpecika kulkę mozarelli. Gotować około 20 minut. 
W rondlu podsmażyć na oliwie pora (pokrojonego w półplasterki) i podlać go wodą (można też podlać aromatycznym wywarem pozostałym po gotowaniu pulpecików. Przyprawić solą, pieprzem i dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować około 15 minut. Dodać śmietanę rozrobioną z 3 łyżkami mąki (dobrze jest zahartować śmietanę mieszając ją z kilkoma łyżkami wrzącego wywaru i dopiero wtedy wlewać) i gotować jeszcze parę minut. Do gotowego sosu włożyć pulpeciki. 
Podawać np. z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. 

9 komentarzy:

  1. o tak, nieplanowane inspiracje są najlepsze :)
    ja ostatnio miałam tak z różowym kurczakiem od nadmiaru szafranu... ale od czego jest pomysłowa głowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I znowu weszłam tu przed obiadem..to był błąd ;) wyglądają jak pulpeciki z nadzieniem budyniowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Eve - Wesoło:)Taki kurczak na różowo:)
    Sajgonko - z budyniem... może jednak nie:)chociaż jakby tak budyń pikantny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, obiecuję któregos dnia tez takie popełnić...mniam uwielbiam pulpeciki i pora

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam... Też w najbliższym czasie muszę zrobić pulpeciki. Dzisiaj mialam buraczki zasmazane, ale do potrawki z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rybitku - popełnij koniecznie:), Synesthesio - potrawka z kurczaka pychota:), Paula - bardzo się cieszę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba dziś zrobię :)
    Bardzo podoba mi się opis jak powstają Twoje nowe przepisy ;) Mi dziś nic z lodówki nie wypadło, więc musiałam poszukać inspiracji w internecie. I chyba właśnie znalazłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola - najszczersza prawda te moje opisy:) Smacznych pulpecików!

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.