piątek, 15 października 2010

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym

Makaron można by powiedzieć to jest to "co Tygryski lubią najbardziej". 
W każdej formie:)
Z okazji naszych cosobotnich wizyt na pobliskim ryneczku i niepohamowanej żądzy nabywania dużych ilości warzyw powstał makaron w wersji mega-warzywnej:) z głównymi bohaterami w rolach: Pan Pomidor i Pani Papryka:) 
Sos w smaku trochę a la leczo:)
Pyszny:)
Dziecko z pewnymi oporami, ale dało się skusić i nawet zjadło dość obfitą porcję:) 
Oby tak dalej....:) 


Składniki: 
  • pomidory żółte i czerwone (po 4 sztuki z każdego koloru)
  • 1 papryka czerwona (duża)
  • 1 papryka żółta (duża)
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano (u mnie suszone, ale oczywiście może być świeże)
  • bazylia (u mnie suszona, ale oczywiście może być świeża)
  • sól
  • cukier
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • czerwona suszona papryka
  • oliwa (4-5 łyżek)
Dodatki:
  • makaron (kształt dowolny:))
  • ser (starty parmezan lub żółty)
Warzywa umyć. Pomidory obrać ze skórki i pozbawić zielonych końcówek, paprykę wydrążyć. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na oliwie. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli i czosnku. Przyprawić dużą ilością bazylii, oregano, suszonej papryki, pieprzu i soli oraz cukrem (około 1 łyżeczki). Składniki dusić około pół godziny, a w tym czasie delektować się rozchodzącym się po całym domu cudownym zapachem:) Następnie przy użyciu blendera lekko zmiksować (ale tylko przez chwilę - nie chodzi o osiągnięcie efektu papki, a tylko o lekkie zagęszczenie sosu:))
Podawać z ulubionym makaronem i serem. 


Wpis bierze udział a akcji: Viva la pasta!

10 komentarzy:

  1. Włoska kuchnia..i mój ulubiony makaronik plus ser pomidorowy i serek żółty..pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Synesthesio, Sajgonko - Pychotka to fakt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super kolor wyszedł po wymieszaniu żółtych i czerwonych papryk i pomidorów. Rzeczywiście, to jest to, co tygryski lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu - o tak:) i nawet Łucja też już to wie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. smaczny makaronowy obiad. lubię też.

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron to wynalazek niebiański, a sosy pomidorowe to już wręcz anielskie smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taki makaron, ale nigdy nie dodawałam papryki. Podoba mi się taka innowacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pieprz najlepiej dodawać na koncu ponieważ gorzknieje

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.