10:00

Ciasto z kaszy jaglanej z bakaliami

ciasto z bakaliami
Rozsmakowałam się w ciastach z kaszą jaglaną. 
W sezonie piekę z owocami, a teraz głównie z bakaliami
Stopniowo zwiększałam ilość dodatków i myślę, że doszłam do ideału. 
Takie ciasto możecie zdecydowanie uznać za zdrowsze i zajadać z mniejszymi wyrzutami sumienia. 

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 4 łyżki kakao (lekko kopiaste)
  • szczypta cynamonu
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki mieszanki rodzynek/żurawiny/daktyli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kaszę jaglaną ugotować, ostudzić i dokładnie zmiksować. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać olej, cynamon, kakao i kaszę oraz proszek do pieczenia. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać posiekane orzechy i pozostałe bakalie. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. 
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut. 


5 komentarzy:

  1. Ciekawe jak smakuje to ciacho. :) Wszystko co z kaszą jaglaną to kocham.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Chetnie wypróbuję, ostatnio posZukuje zdrowych alternatyw do kawy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie:). Pozwól, że porwę przepis:)

    OdpowiedzUsuń