Rozsmakowałam się w ciastach z kaszą jaglaną.
W sezonie piekę z owocami, a teraz głównie z bakaliami.
Stopniowo zwiększałam ilość dodatków i myślę, że doszłam do ideału.
Takie ciasto możecie zdecydowanie uznać za zdrowsze i zajadać z mniejszymi wyrzutami sumienia.
Składniki (tortownica 26 cm):
Kaszę jaglaną ugotować, ostudzić i dokładnie zmiksować. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać olej, cynamon, kakao i kaszę oraz proszek do pieczenia. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać posiekane orzechy i pozostałe bakalie. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut.
W sezonie piekę z owocami, a teraz głównie z bakaliami.
Stopniowo zwiększałam ilość dodatków i myślę, że doszłam do ideału.
Takie ciasto możecie zdecydowanie uznać za zdrowsze i zajadać z mniejszymi wyrzutami sumienia.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 4 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao (lekko kopiaste)
- szczypta cynamonu
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 3/4 szklanki mieszanki rodzynek/żurawiny/daktyli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kaszę jaglaną ugotować, ostudzić i dokładnie zmiksować. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać olej, cynamon, kakao i kaszę oraz proszek do pieczenia. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać posiekane orzechy i pozostałe bakalie. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut.
Ciekawe jak smakuje to ciacho. :) Wszystko co z kaszą jaglaną to kocham.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Chetnie wypróbuję, ostatnio posZukuje zdrowych alternatyw do kawy;)
OdpowiedzUsuńMniam <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:). Pozwól, że porwę przepis:)
OdpowiedzUsuńZrobilam. Pycha !!!!
OdpowiedzUsuń