środa, 21 grudnia 2016

Piernik z kaszy jaglanej


Piernik z kaszy jaglanej upiekłam  z myślą o osobie na diecie bezglutenowej. 
Wyszedł naprawdę bardzo smaczny. Delikatnie piernikowy z wyraźną nutą orzechów włoskich i skórki pomarańczowej. 
Nie jest mocno słodki więc można go również polukrować. 

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej (szklanka 250 ml)
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 2 kopiaste łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego w wersji bezglutenowej)
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 2 kopiaste łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Kaszę jaglaną ugotować, ostudzić i zmiksować. 
Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, przyprawę do piernika, kakao oraz kaszę i proszek do pieczenia. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać orzechy i skórkę pomarańczową. Na koniec połączyć z pianą z białek. 
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut. 


Wpis dodaję do tegorocznego Festwialu Pierniczków:





5 komentarzy:

  1. ... rata-ta-tam, rata-ta-tam...............
    ... malutki bębenek obwieści Wam......
    ... rata-ta-tam, rata-ta-tam...............
    ... w "Bajkoradzie" dziś Dzień Wielki...
    ... rata-ta-tam, rata-ta-tam...............
    ... w tym roku na Święta... rata-ta-tam..
    ... bezglutenowy piernik -Sobie- ...po-dam........
    ... z kaszy jaglanej, ugotowanej i zmiksowanej...
    ... nieprzesłodzony, ale cudownie...mniam, mniam...
    ... orzechami i kandyzowaną "orange" wypełniony.....
    ... jajek sztuk cztery, cukru niewiele..........
    ... oleju "krzynka"... aha... kolor kakao nam da.........
    ... za to "korzonków piernych" jakby ilość niewymierna (?)...
    ... bo te dwie łychy czubate, użyjmy wedle uznania...........
    ... wówczas w te cudowne nadchodzące dni.........
    ... zapachnie nam "Innym Światem"......................
    ...rata-ta-tam, rata-ta-tam...............
    ... graj bębenku, graj.........
    ... abyśmy poczuli w ustach, ten unikatowy, choć...
    ... bezglutenowy "Piernikowy Raj"..............
    ... graj bębenku, graj..........
    pozdr. radośnie, Ursa, Kpd...........najlepszego w te Święta i Nowy 2017 Rok..........

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urso, życzę i Tobie wspaniałych Świąt o szczęśliwego Nowego Roku!

      Usuń
  2. Aniu bardzo fajny ten piernik ... i jak to miło, że każdy coś dla siebie na Twoim świątecznym stole znalazł:).
    Szczęśliwego Nowego Roku od nas:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jola - dziękuję i wzajemnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie się prezentuje :) Aniu, dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków.
    Przepraszam,że tak późno tu zaglądam.
    Moc uścisków :*

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.