sobota, 17 grudnia 2016

Miękkie pierniczki 2016

Jak co roku odbył się u nas maraton wypiekania pierniczków. 
Tym razem skorzystałam z przepisu rodzinnego Joli, wielokrotnie przez nią wypróbowanego. 
Porcja jest ogromna, ale połowy i tak już nie ma, choć do świąt jeszcze kilka dni. 
Najładniejsze egzemplarze zamknęłam w "świątecznej puszce" i strzegę niczym Cerber 😉. Jest szansa, że dotrwają!
Pierniki są od razu miękkie, nie są mocno słodkie, więc dodatek lukru jest jak najbardziej na miejscu. 

Składniki:

  • 7 szklanek mąki 
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 4 łyżki kakao

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zagnieść lub zmiksować ze sobą - używam miksera ze spiralnymi końcówkami. Miskę owinąć folią i wstawić do lodówki na 24 h. Ciasto początkowo jest dość luźne, ale po schłodzeniu jest idealnie elastyczne. 
Odrywać porcje ciasta i wałkować na placek ok. 4-5 mm (podczas wałkowania lekko podsypywać mąką). Wycinać kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w 180 stopniach (ja piekłam 10, ale wszystko zależy od piekarnika - spód pierniczka powinien być leciutko zarumieniony, piernik powinien pozostać miękki)

Pierniczki studzić na kratce. Ostudzone można polukrować. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. 





Wpis dodaję do 10-tego Festiwalu Pierniczków:



7 komentarzy:

  1. Aniu bardzo się cieszę, że skorzystałaś z tego przepisu ... u nas nie ma Świąt bez tych pierniczków, a ogólnie to wypiekamy je już od października najczęściej ... i nigdy się nam nie nudzą:). Buziaków moc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu - jeszcze raz bardzo dziękuję za ten przepis! :)

      Usuń
  2. Pierniczkowa zasada numer jeden - nieważne, jak wielka jest porcja. I tak co najmniej połowa nie dotrzyma do świąt :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evi - zgadza się. Pomijam, że nie tylko te robiłam ;)

      Usuń
  3. Wyglądają smakowicie :)
    Ja też pierniczków piekę duże porcje, a znikają ww zastraszającym wręcz tempie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jola mówiła mi o nich, tylko chyba w tym roku już nie dam rady. No chyba, że trzeba będzie dorabiać przed Sylwestrem ;)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.