niedziela, 11 grudnia 2016

Piernikowo-pomarańczowe ciasteczka



Czas przed świętami to u nas czas wypiekania pierniczków. 
W większej części wyjadane są przed świętami - czasem kilka ocaleje. 
Dzieci uwielbiają wykrawać i ozdabiać, ale tym razem upiekliśmy pierniczki w kształcie ciasteczek. Co nie oznacza, że przy ich formowaniu nie było świetnej zabawy 😊
Piernikowe ciasteczka są miękkie w środku i mają lekko chrupiącą skórkę. Dominuje w nich nuta pomarańczy, co w połączeniu z korzennymi przyprawami bardzo nam odpowiada. Można je przechowywać tak samo jak tradycyjne pierniczki - w puszce. 
Ładnie zapakowane będą doskonałym pachnącym, jadalnym upominkiem. 

Przepis od  Joli, która znalazła go u Ani - podaję z moimi zmianami. 

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody 
  • 170 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego)
  • 2 kopiaste łyżki miodu
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
Pomarańczę dobrze wyszorować. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. 
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę, sok, jajko i miód a następnie pozostałe składniki - wszystko utarłam przy pomocy miksera. 
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachować odstępy ponieważ ciasteczka nieco rosną. Piec 12 minut w 180 stopniach. 


Wpis bierze udział w 10-tym Festiwalu Pierniczków:









15 komentarzy:

  1. Bardzo fajne te ciasteczka :-) porywam jedno :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie perfekcyjne kształty :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ta skórka pomarańczy musi nadać im smakowitego aromatu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. I proporcje są dobrze wyważone - lekko korzenne z nutą pomarańczy

      Usuń
  4. Aniu cieszę sie, ze ten wspaniały przepis Ani idzie w świat ... warto je upiec, u nas na pewno zagoszczą na świątecznym stole, takie sa pyszne:) i szybkie na dodatek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja upiekłam właśnie z podwójnej porcji na spotkania w szkole i w przedszkolu. Są ekstra :)

      Usuń
    2. Aniu dziś znów je piekłam na jutrzejszą Wigilię w klasie Olka:) .... ciekawe ile zdąży ich do szkoły donieś, bo to główny pożeracz tych pierniczków u nas:)

      Usuń
    3. Jolu, ja piekłam je wczoraj dla klasy mojego Olka :)

      Usuń
  5. Ile ciasteczek wyszło z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 40 sztuk, ale formować można mniejsze lub większe - analogicznie zwiększając lub skracając o 1-2 minuty czas pieczenia.

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę! :)

      Usuń
  6. Bardzo fajne pierniczki :) Z pomarańczowym akcentem bardzo do mnie przemawiają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Piekłam ich w tym sezonie dosłownie setki, na różne imprezy. Wszystkie znikały ekspresowo :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.