Przepis na moją wersję hummusu.
Zanim zdecydowałam się Wam ją przekazać przetestowałam przeróżne odmiany.
Gotowałam ciecierzycę z dodatkiem sody, bez sody (wolę bez, choć wersja z sodą daje hummus jaśniejszy i bardziej gładki).
Robiłam hummus z ciecierzycy z puszki i z różnymi zestawami przypraw.
Najbardziej smakuje nam poniższa wersja, ale z hummusem jest jak z bigosem:
ile gospodyń, tyle odmian 😁
Kiedyś głównie jadaliśmy hummus przy okazji spotkań ze znajomymi, jako pastę do świeżych warzyw, paluchów drożdżowych czy kawałków pieczywa - w wersji szczególnie ulubionej przez dzieci: do chrupek kukurydzianych.
Teraz coraz częściej jako pastę na kanapki - zastępującą wędliny.
Składniki:
Zanim zdecydowałam się Wam ją przekazać przetestowałam przeróżne odmiany.
Gotowałam ciecierzycę z dodatkiem sody, bez sody (wolę bez, choć wersja z sodą daje hummus jaśniejszy i bardziej gładki).
Robiłam hummus z ciecierzycy z puszki i z różnymi zestawami przypraw.
Najbardziej smakuje nam poniższa wersja, ale z hummusem jest jak z bigosem:
ile gospodyń, tyle odmian 😁
Kiedyś głównie jadaliśmy hummus przy okazji spotkań ze znajomymi, jako pastę do świeżych warzyw, paluchów drożdżowych czy kawałków pieczywa - w wersji szczególnie ulubionej przez dzieci: do chrupek kukurydzianych.
Teraz coraz częściej jako pastę na kanapki - zastępującą wędliny.
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody
- 5 kopiastych łyżek pasty tahini
- 3/4 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku (u mnie duże, ale ilość można zmniejszyć)
- sól i pieprz do smaku
- przyprawy: najczęściej kumin, papryka, ale można również dodać swoje ulubione zioła (najlepiej świeże) - ilość według uznania
- do podania: oliwa i np. kiełki, ziarna, siekana natka pietruszki
Przygotowania hummusu należy rozpocząć min. 8 godzin wcześniej od zalania wodą ciecierzycy - możecie na początku wypróbować wersję z ciecierzycą z puszki, moim zdaniem jest niezła, ale wolę samodzielnie gotowaną.
Namoczoną ciecierzycę odcedzić i zalać wodą, a następnie gotować do miękkości - bez soli. Ostudzić.
Przy pomocy blendera lub malaksera zmiksować ciecierzycę z czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Pod koniec miksowania dolać zimną wodę (ilość wody można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od tego jak gęsty hummus chcecie osiągnąć) - gotowa masa powinna być gładka, bez grudek. Hummus podawać polany oliwą i posypany ulubionymi dodatkami.
Polecam Wam też pastę z białej fasoli, a do hummusu upieczenie: ciasteczek pomidorowych lub grissini.
Hummus!!! Uwielbiam! Robiłam u siebie w niedzielę z przepisu zbliżonego do Twojego! Zajadamy się ze smakiem:) Muszę przyznać, że to nowość w mojej kuchni a sam kumin również debiutuje :)
OdpowiedzUsuńAleksandra - pewnie też będziesz do niego wciąż wracać :)
UsuńRobiłam raz hummus, w wersji podobnej do Ciebie Aniu ... ale jakoś nie do końca mnie oczarował:).... aczkolwiek planuję dac mu kolejną szansę:)
OdpowiedzUsuń