16:51

Budyń jaglany czekoladowy

budyń, kasza jaglana
Na wstępie od razu odpowiadam na pytania rodzące się w głowie osoby, która nigdy nie jadła budyniu jaglanego: 
Czy to smakuje jak budyń czekoladowy?
 - Otóż tak i nie. 
Smakuje czekoladowo, konsystencję ma budyniową, ale nie jest to dokładnie taki sam smak jak tradycyjnego budyniu. 
Czy czuć kaszę jaglaną? 
 - W konsystencji odrobinę jest wyczuwalna, w smaku również, ale osoba, która nie wie z czego jest ten budyń, może nie zgadnąć, że to kasza. 
Czy taki budyń jest smaczny?
Bardzo!!!
Jako dodatek do tego budyniu polecam szczególnie konfiturę wiśniową.  

Składniki (porcja dla 5 osób):

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 2 -3  łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
Ugotowaną i ostudzoną kaszę zmiksować z masłem i mlekiem (początkowo wlać połowę, a pod koniec miksowania dolać pozostałe mleko) cukrem oraz kakao. 
Do miksowania użyłam blendera. Trzeba poświęcić tej czynności kilka minut żeby maksymalnie rozdrobnić kaszę. Całość zagotować i przelać do salaterek (jeżeli od razu chcecie zimny budyń to gotowanie można pominąć). Podawać np. z konfiturą wiśniową, startą czekoladą lub prażonymi włoskimi orzechami. 

Zobacz też przepis na inne budynie oraz dania z budyniem (klik)

1 komentarz:

  1. Aniu bardzo lubię budyń jaglany, ale dawno go nie robiłam:). Czas nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń