Na wstępie od razu odpowiadam na pytania rodzące się w głowie osoby, która nigdy nie jadła budyniu jaglanego:
Czy to smakuje jak budyń czekoladowy?
- Otóż tak i nie.
Smakuje czekoladowo, konsystencję ma budyniową, ale nie jest to dokładnie taki sam smak jak tradycyjnego budyniu.
Czy czuć kaszę jaglaną?
- W konsystencji odrobinę jest wyczuwalna, w smaku również, ale osoba, która nie wie z czego jest ten budyń, może nie zgadnąć, że to kasza.
Czy taki budyń jest smaczny?
Bardzo!!!
Jako dodatek do tego budyniu polecam szczególnie konfiturę wiśniową.
Składniki (porcja dla 5 osób):
Czy to smakuje jak budyń czekoladowy?
- Otóż tak i nie.
Smakuje czekoladowo, konsystencję ma budyniową, ale nie jest to dokładnie taki sam smak jak tradycyjnego budyniu.
Czy czuć kaszę jaglaną?
- W konsystencji odrobinę jest wyczuwalna, w smaku również, ale osoba, która nie wie z czego jest ten budyń, może nie zgadnąć, że to kasza.
Czy taki budyń jest smaczny?
Bardzo!!!
Jako dodatek do tego budyniu polecam szczególnie konfiturę wiśniową.
Składniki (porcja dla 5 osób):
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka
- 1 kopiasta łyżka masła
- 2 -3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
Ugotowaną i ostudzoną kaszę zmiksować z masłem i mlekiem (początkowo wlać połowę, a pod koniec miksowania dolać pozostałe mleko) cukrem oraz kakao.
Do miksowania użyłam blendera. Trzeba poświęcić tej czynności kilka minut żeby maksymalnie rozdrobnić kaszę. Całość zagotować i przelać do salaterek (jeżeli od razu chcecie zimny budyń to gotowanie można pominąć). Podawać np. z konfiturą wiśniową, startą czekoladą lub prażonymi włoskimi orzechami.
Zobacz też przepis na inne budynie oraz dania z budyniem (klik).
Aniu bardzo lubię budyń jaglany, ale dawno go nie robiłam:). Czas nadrobić:)
OdpowiedzUsuń