Pyszna, aromatyczna i przyjemnie wilgotna babka.
Obawiałam się czy wyjdzie, ponieważ ciasto przed upieczeniem było bardzo gęste, ale obawy były niepotrzebne.
Wyszło idealnie!
A przy okazji wykorzystałam twaróg, któremu właśnie kończył się termin przydatności - przyjemne z pożytecznym.
Zainspirowałam się przepisem z bloga Agaty.
Składniki ( forma z kominem, o średnicy 21 cm):
Obawiałam się czy wyjdzie, ponieważ ciasto przed upieczeniem było bardzo gęste, ale obawy były niepotrzebne.
Wyszło idealnie!
A przy okazji wykorzystałam twaróg, któremu właśnie kończył się termin przydatności - przyjemne z pożytecznym.
Zainspirowałam się przepisem z bloga Agaty.
Składniki ( forma z kominem, o średnicy 21 cm):
- 250 g twarogu półtłustego mielonego
- 4 jajka
- 200 g masła
- nieco więcej niż 0,5 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- lukier: pół szklanki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Do masła z cukrem dodać żółtka, a następnie twaróg, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać ubite białka. Moja masa była bardzo gęsta i wmieszanie białek było ciężkie, więc użyłam miksera na najmniejszych obrotach - nie miksowałam długo tylko delikatnie przemieszałam całość kilkoma ruchami.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piec godzinę - przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.
Ostudzone ciasto polać lukrem (cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny).
Inne przepisy na babki znajdziecie tutaj.
Z twarogiem jeszcze nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Przyjemne (bo ciasto było) i pożyteczne (bo twaróg się nie zmarnował):)
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc jak znalazł.
OdpowiedzUsuńlubie wilgotne ciasta! babka wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń2razPróbujeIzakalcemSięMarnuje :( Wiecie może czego tutaj wina?
OdpowiedzUsuń