Ciasto toffi jest puszyste, delikatne i wbrew pozorom nie za słodkie.
Posypane podprażonymi płatkami migdałów, ale można zamienić je na orzechy.
Co ja tu będę dużo pisać...pyszne jest!
Składniki (blaszka 33 cm x 23 cm):
Biszkopt:
Posypane podprażonymi płatkami migdałów, ale można zamienić je na orzechy.
Co ja tu będę dużo pisać...pyszne jest!
Składniki (blaszka 33 cm x 23 cm):
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem (można pominąć, wtedy dajemy 7 łyżek mąki ziemniaczanej)
Białka ubić na sztywno z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać żółtka. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki delikatnie połączyć z mąkami oraz budyniem (proszkiem).
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu rzucić ciastem (w foremce) z wysokości ok. 50 cm - zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu.
Masa budyniowa:
- 1 l mleka
- 2 budynie śmietankowe (z cukrem) + resztka budyniu pozostałego z upieczenia biszkoptu
- 200 g masła
Budynie ugotować w 1 l mleka. Ostudzić. 200 g masła utrzeć przy pomocy miksera i małymi partiami dodawać budyń. Uwaga: ta masa jest mało słodka, jeżeli macie ochotę to można dosłodzić ją cukrem pudrem (dodać w dowolnym momencie ucierania masy).
Dodatki:
- 400 g masy krówkowej/kajmakowej
- 100 g płatków migdałów
- 1/2 szklanki przegotowanej wody + łyżeczka cukru pudru + łyżka soku z cytryny
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić w poprzek. Spód nasączyć połową wody z cytryną. Wyłożyć masę budyniową. Nakryć drugą warstwą biszkoptu i ją również nasączyć. Na wierzchu rozsmarować kajmak i posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałów. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zdecydowanie pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń