Bardzo lubimy wszelkie potrawy z jajkami. Osobiście uwielbiam takie, w których żółtko nie jest do końca ścięte.
Najbardziej zaś lubię połączenia jajek z warzywami. Zwykła jajecznica zostaje zdecydowanie zdeklasowana przez wersję np. z pomidorami. W jajku na miękko lubię zatopić kawałek świeżej papryki czy ogórka.
Tym razem zapiekłam jajka z brokułami. Wykorzystałam w tym celu mrożone brokuły. Całość została zapieczona w koszyczkach z salami (ale można je zastąpić również inną wędliną).
Danie banalnie proste w przygotowaniu, a efekt przyjemny zarówno smakowo jak i wizualnie.
Składniki (na 2 osoby):
Najbardziej zaś lubię połączenia jajek z warzywami. Zwykła jajecznica zostaje zdecydowanie zdeklasowana przez wersję np. z pomidorami. W jajku na miękko lubię zatopić kawałek świeżej papryki czy ogórka.
Tym razem zapiekłam jajka z brokułami. Wykorzystałam w tym celu mrożone brokuły. Całość została zapieczona w koszyczkach z salami (ale można je zastąpić również inną wędliną).
Danie banalnie proste w przygotowaniu, a efekt przyjemny zarówno smakowo jak i wizualnie.
Składniki (na 2 osoby):
- 4 jajka
- 4 większe różyczki brokułu ( u mnie mrożony Poltino)
- 24 plasterki salami (wąskiego)
- pieprz, sól
Brokuł ugotować al dente (mrożony gotowałam 4 minuty).
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć plasterkami salami (jeden na dno i pięć po bokach)
Jajka rozmieszać w miseczce, lekko posolić i wlać do miseczek z salami, a następnie w każdej z nich ułożyć kawałki brokułów.
Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 20 minut. Podawać oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino.
Pomysłowe, piękne i na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńJola - powiem Ci, że efekt przerósł oczekiwania. Proste składniki a danie przepyszne :)
Usuń