17:42

Jajka zapiekane z brokułami w koszyczkach z salami

brokuły mrożone Poltino
Bardzo lubimy wszelkie potrawy z jajkami. Osobiście uwielbiam takie, w których żółtko nie jest do końca ścięte. 
Najbardziej zaś lubię połączenia jajek z warzywami. Zwykła jajecznica zostaje zdecydowanie zdeklasowana przez wersję np. z pomidorami. W jajku na miękko lubię zatopić kawałek świeżej papryki czy ogórka. 
Tym razem zapiekłam jajka z brokułami. Wykorzystałam w tym celu mrożone brokuły. Całość została zapieczona w koszyczkach z salami (ale można je zastąpić również inną wędliną). 
Danie banalnie proste w przygotowaniu, a efekt przyjemny zarówno smakowo jak i wizualnie. 

Składniki (na 2 osoby):

  • 4 jajka
  • 4 większe różyczki brokułu ( u mnie mrożony Poltino)
  • 24 plasterki salami (wąskiego)
  • pieprz, sól 
Brokuł ugotować al dente (mrożony gotowałam 4 minuty). 
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć plasterkami salami (jeden na dno i pięć po bokach)


Jajka rozmieszać w miseczce, lekko posolić i wlać do miseczek z salami, a następnie w każdej z nich ułożyć kawałki brokułów. 


Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 20 minut. Podawać oprószone świeżo zmielonym pieprzem. 


Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino. 




2 komentarze:

  1. Pomysłowe, piękne i na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - powiem Ci, że efekt przerósł oczekiwania. Proste składniki a danie przepyszne :)

      Usuń