17:10

Jabłka pieczone nadziewane aromatyczną owsianką

Owsianka kojarzy się raczej ze śniadaniem, ale z niewielkim wysiłkiem możecie przy jej użyciu wyczarować pyszny a zarazem pożywny deser. 
Pieczone jabłko wypełnione aromatyczną owsianką posmakuje chyba każdemu łasuchowi. 
A może zachęci niejadka do jedzenia płatków owsianych?
Jaka pobudka by Wami nie kierowała, to warto wypróbować to danie - jest idealne na jesienną słotę. 
Zdecydowanie poprawia humor!

Składniki (dla 4 osób):
  • 4 jabłka
  • 8 łyżek płatków owsianych marki Lestello
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (lub więcej)
Płatki owsiane zalać wrzątkiem - nieco więcej niż do zakrycia płatków i gotować przez 2 minuty (woda powinna wchłonąć się i odparować, ewentualny nadmiar odlać). 
Jabłka umyć i ok. 1-1,5 cm od góry ściąć wierzch. Pozostałą część jabłka wydrążyć. Odrzucić części gniazda nasiennego a miąższ pokroić w kostkę. 
Ugotowane płatki wymieszać z posiekanymi orzechami, rodzynkami oraz miodem i dodać cynamon.
Powstałą owsianką nadziać jabłka. Nakryć wierzchami i ustawić w naczyniu żaroodpornym (dno wysmarować odrobiną masła) lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25 minut. 



Wpis powstał w ramach współpracy z marką Lestello



6 komentarzy:

  1. Można zjeść owsiankę z pieczonymi jabłkami albo pieczone jabłka z owsianką :-). Pyszne odwrócenie i świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu bardo mi się podoba ten pomysł na owsiankę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro zrobię na drugie śniadanie dla rodzinki. Fajny przepis. Pozdrawiam. Joanna K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się spodobał i życzę smacznego .

      Usuń