Owsianka kojarzy się raczej ze śniadaniem, ale z niewielkim wysiłkiem możecie przy jej użyciu wyczarować pyszny a zarazem pożywny deser.
Pieczone jabłko wypełnione aromatyczną owsianką posmakuje chyba każdemu łasuchowi.
A może zachęci niejadka do jedzenia płatków owsianych?
Jaka pobudka by Wami nie kierowała, to warto wypróbować to danie - jest idealne na jesienną słotę.
Zdecydowanie poprawia humor!
Składniki (dla 4 osób):
Pieczone jabłko wypełnione aromatyczną owsianką posmakuje chyba każdemu łasuchowi.
A może zachęci niejadka do jedzenia płatków owsianych?
Jaka pobudka by Wami nie kierowała, to warto wypróbować to danie - jest idealne na jesienną słotę.
Zdecydowanie poprawia humor!
Składniki (dla 4 osób):
- 4 jabłka
- 8 łyżek płatków owsianych marki Lestello
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu (lub więcej)
Płatki owsiane zalać wrzątkiem - nieco więcej niż do zakrycia płatków i gotować przez 2 minuty (woda powinna wchłonąć się i odparować, ewentualny nadmiar odlać).
Jabłka umyć i ok. 1-1,5 cm od góry ściąć wierzch. Pozostałą część jabłka wydrążyć. Odrzucić części gniazda nasiennego a miąższ pokroić w kostkę.
Ugotowane płatki wymieszać z posiekanymi orzechami, rodzynkami oraz miodem i dodać cynamon.
Powstałą owsianką nadziać jabłka. Nakryć wierzchami i ustawić w naczyniu żaroodpornym (dno wysmarować odrobiną masła) lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25 minut.
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Lestello.
Można zjeść owsiankę z pieczonymi jabłkami albo pieczone jabłka z owsianką :-). Pyszne odwrócenie i świetny przepis.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Dziękuję
UsuńAniu bardo mi się podoba ten pomysł na owsiankę:)
OdpowiedzUsuńJolu, bardzo mnie to cieszy! :)
UsuńJutro zrobię na drugie śniadanie dla rodzinki. Fajny przepis. Pozdrawiam. Joanna K.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się spodobał i życzę smacznego .
Usuń