niedziela, 13 listopada 2016

Tort z masą chałwową

Czas leci...
Malutka Ewa, która urodziła się w tym samym czasie co Bajkorada, własnie skończyła 6 lat. 
Życzeniem był tort w kształcie misia i wytyczne, żeby absolutnie nie był czekoladowy - choć czekoladę uwielbia i zawsze taki właśnie miał być. 
Zmienia się...
Nie chce już lalek księżniczek, nie lubi różowego, woli Star Wars, lego i inne poważniejsze zagadnienia ;)
Postawiłam zatem na "dojrzałe smaki". 
Wybrałam orzech włoski i chałwę, nieco ryzykując, że nie spodoba się dzieciom, ale okazało się, że tort smakował wszystkim. 
Robiłam go w zasadzie dwukrotnie, na przyjęcie dla dzieci w kształcie misia i wcześniej okrągły, dla rodziny (i na taki właśnie tort podaję proporcje). 

Składniki (tortownica 26 cm):

biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. 
Mąki przesiać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać mąki i mielone orzechy. 
Ciasto przelać do tortownicy (dół wykładam papierem do pieczenia) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 25 minut. Po upieczeniu rzucić biszkopt (w formie) z ok. 50 cm w dół (zapobiegnie to opadnięciu i biszkopt będzie równy. 

Masa chałwowa:
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g chałwy (użyłam waniliowej)
  • 1 łyżka żelatyny (opcjonalnie)
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie serek mascarpone i rozkruszoną chałwę. Jeżeli zależy Wam aby masa była bardziej sztywna - ja tak robię w przypadku masy, którą ozdabiam torty, lub latem przy wyższych temperaturach, to na sam koniec dodać łyżkę żelatyny rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody (ok. 1/8 szklanki). Żelatynę przed wmieszaniem ostudzić. 

Dodatkowo:
  • 2/3 szklanki przegotowanej wody + sok z 1/4 cytryny
  • powidła śliwkowe
  • paczka herbatników (najlepiej maślanych)
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na trzy warstwy. Pierwszą warstwę nasączyć ponczem i posmarować powidłami śliwkowymi. Położyć następną warstwę biszkoptu i również ją nasączyć. Przełożyć nieco więcej niż 1/3 masy chałwowej. Przykryć ostatnią warstwą, nasączyć i posmarować biszkopt z zewnątrz 1/3 masy. Boki tortu obsypać pokruszonymi herbatnikami i z pozostałej masy wykonać ozdoby (masę można zabarwić barwnikami spożywczymi lub np. kakao). 

Tort miś powstał z 1,5 porcji składników podanych wyżej. Warstwa "miś" została upieczona osobno w silikonowej foremce w kształcie misia. 




4 komentarze:

  1. Śliczny misio Ci wyszedł ... moja Lili zachwycona:) ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachwyt Lili jest dla mnie wielkim komplementem!

      Usuń
  2. Cudowny i kształt i dobór smaków.Pozdrawiamy:)Bzyczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się Wam spodobało :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.