Chlebek bananowy zawsze ratuje sprawę przy nadwyżce dojrzałych bananów.
Tym razem ciasto wymieszałam z kakao i dodałam orzechy.
Wyszło wspaniale! Wilgotne, nie za ciężkie wnętrze i lekko chrupiąca skórka. A banany, kakao i orzechy to zdecydowanie zgrane trio.
Składniki (keksówka 10 cm x 25 cm):
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (może być też biały)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
- 2 lekko kopiaste łyżki kakao
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Można krótko mikserem, ale wystarczy po prostu wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Ciasto przelać (jest dość gęste) do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut (do suchego patyczka).
Po inne przepisy z wykorzystaniem bananów zapraszam tutaj.
Lubię chlebki bananowe .... wszystko co z bananami zresztą uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń