Ta szarlotka jest po prostu rozkoszna.
Z dużą ilością jabłek i pyszną kruszonką.
Nic dodać nic ująć.
Po prostu musicie ją upiec.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 2 kg ulubionych jabłek + cynamon i cukier do smaku (opcjonalnie)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 8 g cukru waniliowego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kasza manna + masło do wysmarowania blaszki
- cukier puder do posypania po wierzchu
Jabłka obrać i pokroić w kostkę (niezbyt drobną). Podprażyć na małym ogniu przez kilka minut. Dodać cynamon i ewentualnie cukier - do smaku.
Do miski wrzucić mąkę, posiekane masło, żółtka, proszek i cukry i zagnieść ciasto. Konsystencja ciasta powinna przypominać kruszonkę.
Ciasto pozostawić w misce i umieścić w lodówce na ok. 30 minut.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem po wierzchu.
U mnie też szarlotkowo i z dużą ilością jabłek)))
OdpowiedzUsuńTak jest najlepiej! :) Pozdrawiam :)
UsuńKocham szarlotki! Sezon na jabłka, to trzeba twój przepis wykorzystać!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Szarlotki to ja zawsze i wszędzie .... miałam ją nawet w planach na ten weekend, ale połowa rodzinki chora to nie a dla kogo piec:) bo sama nie zjem blachy ciasta:)
OdpowiedzUsuńJolu, wkrótce wyzdrowieją i upieczesz :)
UsuńZrobiłam. Jest wspaniała
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ! :)
UsuńBajkorada jak zawsze niezawodna! ciasto z przepisu wyśmienie. Sylwia
OdpowiedzUsuńWczoraj o Tobie myślałam!!! Moja najwierniejsza Czytelniczka! Pozdrawiam ciepło i cieszę się, że szarlotka się udała.
Usuń