19:31

Zupa z mrożonym zielonym groszkiem i białą kiełbasą

Rozgrzewająca i sycąca, pełna aromatu zupa, nie wymagająca wielkiego nakładu pracy?
Taka właśnie jest zupa z mrożonym groszkiem i białą kiełbasą. 
W związku z tym, iż moje dzieci nie mogą się przekonać do zup kremów w kolorze zielonym - choć sam groszek uwielbiają, postanowiłam dorzucić go do zupy w całości. 
I to był strzał w dziesiątkę!
Bo kartoflanka z zielonymi kuleczkami i aromatyczną kiełbasą to jest cyt. "ekstra zupa!"

Składniki:

  • szklanka mrożonego zielonego groszku Poltino
  • 4 białe kiełbasy (dobrej jakości)
  • mały seler
  • średnia pietruszka (korzeń)
  • 4 duże ziemniaki
  • mały por - tylko biała część
  • liść laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • łyżka chrzanu 
  • 2 łyżki oliwy
Ugotować zielony groszek (wrzucić do wrzątku i gotować 3-4 minuty). Odcedzić. Białą kiełbasę zagotować (na małym ogniu), ostudzoną obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 
Seler, pietruszkę oraz ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Białą część pora pokroić w plasterki. Do garnka wlać oliwę i wrzucić wszystkie warzywa. Podsmażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty, a następnie zalać wodą - do przykrycia składników. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz sól. Całość gotować do uzyskania miękkości warzyw. Odłowić liść laurowy i ziele angielskie. Zmiksować i dodać chrzan. Na koniec wymieszać z zielonym groszkiem i pokrojoną kiełbasą. Zupę podawać oprószoną świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 



Przepis powstał w ramach współpracy z marką Poltino

2 komentarze:

  1. Przyznam Aniu, że moje w ogóle się do zup kremów przekonać nie moga, więc u nas warzywa zawsze w całości ... i takie nam się zupy podobają .... fajny ten dodatek białej kielbasy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola- możesz zastosować metodę miksowania części składników. U mnie to działa :)

      Usuń