19:15

Ciasto z mrożonymi jagodami


Tęsknicie za ciastami ze świeżymi owocami?
Ja bardzo, choć nie ukrywam, że sezon szarlotkowy też lubię. 
Od czasu do czasu mam jednak ochotę przypomnieć sobie smaki lata, zwłaszcza wtedy, gdy za oknem szaro, pada i wieje. 
Tym razem sięgnęłam po mrożone jagody. Kruche ciasta z bezą i owocami piekę z reguły ze świeżymi owocami, ale w tym przypadku mrożone sprawdziły się idealnie. 

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 300 g mrożonych jagód ( u mnie marki Poltino)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g płatków migdałów
  • masło do wysmarowania formy
Jagody wyjąć z opakowania i rozmrozić. Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód (wysmarowanej masłem tortownicy). Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 12 minut. Białka ubić na sztywno z 1/3 szklanki cukru. 


Wyjąć formę z piekarnika, wysypać jagody i wyłożyć pianę z białek. Całość posypać płatkami migdałów. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec 15 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze 20 minut. 


Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino



2 komentarze:

  1. To prawdziwa plaga;prawie nikt nie podaje rozmiarow blachy czysrednicy formy,a to przecież podstawowa informacja.Nie każdy jest tak "oblatany" ze wie po ilości ciasta ,w co je wlozyc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widać plagą jest też niestaranne czytanie, ponieważ rozmiar jest podany. Tortownica o średnicy 26 cm - zaraz po słowie "składniki.

      Usuń