Udało nam się wreszcie z Aleksandrą z Moja Toskania coś razem ugotować.
Nie było to nasze pierwsze spotkanie, bo widywałyśmy się już wcześniej, przy okazji promocji kolejnych książek (relacja tu i tu), a w zeszłym roku spędziliśmy wakacje w Toskanii i odwiedziliśmy Olę w jej domu (klik).
Kolację przygotowaną przez Olę wspominamy cały czas, a ja się śmieję, że drogę powrotną powinnam spędzić biegnąc za samochodem, żeby spalić kalorie po tych wszystkich pysznościach, jakie nam gospodyni zaserwowała :)
Tym razem spotkałyśmy się w mojej kuchni.
Też zresztą nie pierwszy raz, ale podczas poprzedniego spotkania przygotowałyśmy tylko deser (klik).
Ugotowałyśmy makaron w kształcie panzerotti - faszerowany bakłażanem, serem wędzonym i ricottą. Wyszło naprawdę bardzo pysznie, a czas upłynął nam na przemiłych rozmowach - rozmawiamy ze sobą bardzo często przez internet, ale nic nie zastąpi rozmowy na żywo.
Udało nam się nasze spotkanie uwiecznić w formie filmu, na który serdecznie zapraszam:
Składniki na panzerotti (około 16 sztuk):
- około 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
Składniki farszu:
- 1 mały bakłażan
- 100 g ricotty
- 80 g wędzonego sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sos pomidorowy:
- 200 ml pomidorów (krojonych z puszki)
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeża bazylia
Przygotowanie ciasta makaronowego:
Z jajek i mąki zagnieść ciasto
Przygotowanie farszu:
Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek. Po minucie dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i dusić przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać sery (wędzony pokroić w kostkę) i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie panzerotti:
Ciasto makaronowe rozwałkować na niezbyt cienki placek. Wykrawać duże koła (jak na pierogi). Na każdym z nich kłaść farsz bakłażanowy. Sklejać panzerotti. Gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
Przygotowanie sosu:
Na patelnię uprzednio polaną oliwą wrzucić drobno skrojony
czosnek, a następnie dodać sos pomidorowy. Pozostawiamy na patelni przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem
Przygotowanie dania:
Ugotowane panzerotti rozłożyć na talerze, polać sosem
pomidorowym i udekorować liśćmi bazylii.
Jaki pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuń