19:42

Gotowane panzerotti z bakłażanem i serami

viva la pasta
Udało nam się wreszcie z Aleksandrą z Moja Toskania coś razem ugotować. 
Nie było to nasze pierwsze spotkanie, bo widywałyśmy się już wcześniej, przy okazji promocji kolejnych książek (relacja tu i tu), a w zeszłym roku spędziliśmy wakacje w Toskanii i odwiedziliśmy Olę w jej domu (klik). 
Kolację przygotowaną przez Olę wspominamy cały czas, a ja się śmieję, że drogę powrotną powinnam spędzić biegnąc za samochodem, żeby spalić kalorie po tych wszystkich pysznościach, jakie nam gospodyni zaserwowała :)
Tym razem spotkałyśmy się w mojej kuchni.
Też zresztą nie pierwszy raz, ale podczas poprzedniego spotkania przygotowałyśmy tylko deser (klik)

Ugotowałyśmy makaron w kształcie panzerotti - faszerowany bakłażanem, serem wędzonym i ricottą. Wyszło naprawdę bardzo pysznie, a czas upłynął nam na przemiłych rozmowach - rozmawiamy ze sobą bardzo często przez internet, ale nic nie zastąpi rozmowy na żywo. 
Udało nam się nasze spotkanie uwiecznić w formie filmu, na który serdecznie zapraszam:


Składniki na panzerotti (około 16 sztuk):
  • około 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka

 Składniki farszu:
  • 1 mały bakłażan
  • 100 g ricotty
  • 80 g wędzonego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól

Sos pomidorowy:
  • 200 ml pomidorów (krojonych z puszki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia

Przygotowanie ciasta makaronowego:
Z jajek i mąki zagnieść ciasto

Przygotowanie farszu:
Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek.  Po minucie dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i dusić przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać sery (wędzony pokroić w kostkę) i dokładnie wymieszać. 

Przygotowanie panzerotti:
Ciasto makaronowe rozwałkować na niezbyt cienki placek. Wykrawać duże koła (jak na pierogi). Na każdym z nich kłaść farsz bakłażanowy. Sklejać panzerotti. Gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.

Przygotowanie sosu:
Na patelnię uprzednio polaną oliwą wrzucić drobno skrojony czosnek, a następnie dodać sos pomidorowy. Pozostawiamy na patelni przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem

Przygotowanie dania:
Ugotowane panzerotti rozłożyć na talerze, polać sosem pomidorowym i udekorować liśćmi bazylii.




1 komentarz: