piątek, 3 lipca 2015

Gotowane panzerotti z bakłażanem i serami

viva la pasta
Udało nam się wreszcie z Aleksandrą z Moja Toskania coś razem ugotować. 
Nie było to nasze pierwsze spotkanie, bo widywałyśmy się już wcześniej, przy okazji promocji kolejnych książek (relacja tu i tu), a w zeszłym roku spędziliśmy wakacje w Toskanii i odwiedziliśmy Olę w jej domu (klik). 
Kolację przygotowaną przez Olę wspominamy cały czas, a ja się śmieję, że drogę powrotną powinnam spędzić biegnąc za samochodem, żeby spalić kalorie po tych wszystkich pysznościach, jakie nam gospodyni zaserwowała :)
Tym razem spotkałyśmy się w mojej kuchni.
Też zresztą nie pierwszy raz, ale podczas poprzedniego spotkania przygotowałyśmy tylko deser (klik)

Ugotowałyśmy makaron w kształcie panzerotti - faszerowany bakłażanem, serem wędzonym i ricottą. Wyszło naprawdę bardzo pysznie, a czas upłynął nam na przemiłych rozmowach - rozmawiamy ze sobą bardzo często przez internet, ale nic nie zastąpi rozmowy na żywo. 
Udało nam się nasze spotkanie uwiecznić w formie filmu, na który serdecznie zapraszam:


Składniki na panzerotti (około 16 sztuk):
  • około 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka

 Składniki farszu:
  • 1 mały bakłażan
  • 100 g ricotty
  • 80 g wędzonego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól

Sos pomidorowy:
  • 200 ml pomidorów (krojonych z puszki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia

Przygotowanie ciasta makaronowego:
Z jajek i mąki zagnieść ciasto

Przygotowanie farszu:
Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek.  Po minucie dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i dusić przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać sery (wędzony pokroić w kostkę) i dokładnie wymieszać. 

Przygotowanie panzerotti:
Ciasto makaronowe rozwałkować na niezbyt cienki placek. Wykrawać duże koła (jak na pierogi). Na każdym z nich kłaść farsz bakłażanowy. Sklejać panzerotti. Gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.

Przygotowanie sosu:
Na patelnię uprzednio polaną oliwą wrzucić drobno skrojony czosnek, a następnie dodać sos pomidorowy. Pozostawiamy na patelni przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem

Przygotowanie dania:
Ugotowane panzerotti rozłożyć na talerze, polać sosem pomidorowym i udekorować liśćmi bazylii.




1 komentarz:

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.