wtorek, 28 lipca 2015

Ciastka grzebienie (z dżemem)

Ciastka grzebienie upiekli dwaj Olkowie (nasz z pomocą siostry, która nie mogła odpuścić  nacinania ciasteczek nożyczkami). 
Pyszne kruche ciastka wypełnione dżemem znikały u nas jeszcze ciepłe. Zdecydowanie będziemy do nich powracać. 
Skorzystaliśmy z przepisu Ewy Wachowicz. 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 200 g masła
  • cukier waniliowy
  • dżem (u nas powidła śliwkowe)
  • cukier puder do posypania po wierzchu



Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi. 


W miarę możliwości uformować prostokąt. Na brzegu ciasta nałożyć pasek dżemu o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z dżemem złożyć dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Podzielić na kilkucentymetrowe kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem lub nożyczkami
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lekko wywinąć tworząc półksiężyce).


Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Zajrzycie również do drugiego Olka (klik) i obejrzyjcie jego ciastka.

Przepis dodaję do akcji:

Z dziećmi i dla dzieci


12 komentarzy:

  1. Aniu my również będziemy do nich wracać, bo są cudowne ... zabieramy dziś resztę ze sobą do Przyjaciół:).... choć niewiele zostało ... U nas też nie obędzie się bez siostry:) .... Olek świetnie sobie poradził z zawijaniem, a nożyczki to lepszy pomysł niż nóż:). Buziaki i dziękujemy za kolejne wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - nożyczki zdecydowanie lepsze :) Serdecznie Was pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. Aniu,
    już u Joli napisałam,że to fantastyczne spotkania Waszych Dzieci z ciasteczkami!
    A grzebyki Olka jadłam i mogę napisać, że były przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - rzeczywiście są fantastyczne, a ciasteczka jeszcze lepsze były od razu po upieczeniu :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. Milo, ze dolaczyliscie do akcji!
    A ciacha spektakularne!
    I Olek mial zabawe...
    :)

    Aniu, dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś baardzo częśto robiłam takie ciasteczka, bardzo je lubiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grzebienie kupowałam zawsze w piekarni, nie sądząc, by mi tak perfekcyjnie wyszły. A tu proszę - Olkom wyszły wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysłowe te spotkania chłopców w kuchni. No i jakie pyszności wychodzą :)
    Pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygladają apetycznie jak są już gotowe i posypane cukrem pudrem. Pogratulować inwencji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z moich wypłynął cały dżem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dzem byl kupny? Nie kazdy sie nadaje niestety.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.