piątek, 2 grudnia 2011

Zupa marchwiano-ziemniaczana z serkiem topionym

Tę zupę bardzo często robiłam kiedy Olek był mały i od czasu do czasu zdarza mi się o niej przypomnieć. Tym razem zrobiłam ją z myślą o Ewie i spotkała się z aprobatą. Niestety Olek w międzyczasie z zupy "wyrósł" i nie chciał jej jeść...
Zupa jest naprawdę sycąca mimo ubogiego składu i idealna na jesienne chłody. 






Składniki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 prostokątny serek topiony (śmietankowy - najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu, bo lepiej się rozpuszcza)
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie w wersji dla dużych kminek
Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Chwilę podsmażyć na oliwie (w garnku, w którym zupa będzie gotowana), zalać niedużą ilością wody i gotować około 30 minut. Zupę zdjąć z ognia i rozpuścić w niej serek. Gotowe. Opcjonalnie do gotującej się zupy dodać kminek. 

21 komentarzy:

  1. Robię tą zupę podobnie i naprawdę polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, że jeszcze nie jadłam zupy z serkiem topionym? W ogóle serek topiony nie gości często.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka maleńka "łapka" skrada się do zupy :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Forum kulinarne - :) dziękuję za potwierdzenie:)
    Kabamaiga - my właściwie kupujemy głównie w celu dodania do zupy, za to w ciąży jadłam jak nienormalna:)
    Wariatka327 - nie mogła się już doczekać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupka marchewkowa jest pyszna:)ja lubie wersje dzieciowa bez kminku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pucinka21 - dobry kminek nie jest zły, akurat w tej zupie można go potraktować naprawdę opcjonalnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupka musi być pyszna, podoba mi się ta mała łapka z łyżeczką:)Śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana - właścicielka małej łapki co rusz mi się w kadr wcina. Ma parcie na obiektyw:)

    OdpowiedzUsuń
  9. kremy zaczęłam robić od niedawna :) marchewkowy mnie zachwycił, ale najbardziej posmakował mi brokułowy :) .... nawiązując do kwestii smaku: no wiesz, z wiekiem smaki się zmieniają ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja ze smakiem bym zjadla taka zupke:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bazylia - pewnie, że się zmieniają:), ja kiedyś nie znosiłam czekolady:), ale trzeba chociaż spróbować, a mój mały konsument odrzucił za wygląd:)
    Aga - rozsądny wybór:)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubie zupy z serkiem topionym, są przepyszne i takie aksamitne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jola - to fakt, że serek wygładza smak.

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak,bez kminku,,Puciu pamietasz jak nam Ania zaserwowala te zupe i zrobilysmy kminkowy wianuszek na brzegach talerza?;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sajgonka - ja to doskonale pamiętam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj...takie zupki na zime to mile widziane są u mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Trzcinowisko - u nas również:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojej jak można wyrosnąć z takiej zupy? :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  19. Flusso - też mi się wydaje, że nie można. Przemyśli sprawę i powróci:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Rzeczywiście idealna dla malych dzieci. Mój Roczniak zjadł ze smakiem, mężowi tez smakowała, mi tak średnio.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - to potwierdza regułę, że lubią ją głównie małe dzieci i dorośli mężczyźni - u nas tak jest :) Mój mąż też chętnie ją zjada

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.