czwartek, 8 grudnia 2011

Zupa marchewkowa z pulpecikami

Czas mija tak szybko, że nawet nie wiem kiedy:) Ewa kilka dni temu skończyła 13 miesięcy...apetyt jej dopisuje i cały czas rozszerzamy dietę. Ostatnio malutka odkryła smak czekolady...lubi, bardzo lubi:)
Bardzo też lubi mięso w daniach obiadowych. 
W prezentowanej zupie marchewkowej pływały sobie mini pulpeciki wieprzowe z dodatkiem kaszki. 
Za długo nie popływały, bo były bardzo smaczne i Ewa pohukiwała na mnie, żebym jej tylko mięsko dawała:). A asertywność 13 miesięcznego dziecka potrafi być bardzo szeroko zakrojona. Do perfekcji opanowała używanie słowa "ne" i kręcenia głową w poziomie, a także wymuszanie ekspresowym niby-płaczem, który błyskawicznie znika po osiągnięciu zamierzonego celu. Poza tym w użyciu jest pierwsze zdanio-zapytanie "Cio to?" i słowo "taataa" z nutą uwielbienia w głosie. "Mama" jakoś się jeszcze nie zwerbalizowała, ale po co mówić mama, skoro mama jest cały czas:)? Nuda:) Taki taataa to jest atrakcja:). 


Składniki (2 porcje):
  • 80 g mielonego mięsa (szynka wieprzowa)
  • 2 łyżki kaszki ryżowo-kukurydzianej Humana (można zastąpić kaszą manną)
  • 1 średnia marchewka
  • 1/3 małego pora
  • 1 mały ziemniak
  • pół listka laurowego
  • odrobina soli
Mięso wymieszać z kaszką i uformować kulki.
W małej ilości wody ugotować obrane i pokrojone na kawałki warzywa z dodatkiem odrobiny soli i listka laurowego. Zmiksować (wcześniej wyciągając listek). Do zupy wrzucać kulki mięsne i gotować 15 minut na małym ogniu. 






Mam jeszcze do przekazania telegram od Kidy.pl:

"Kup dwa kosmetyki Bubchen, a trzeci otrzymasz gratis! 
Kupując dwa produkty do pielęgnacji niemowląt oraz małych dzieci firmy Bubchen otrzymasz gratis - jeden z czterech kosmetyków Bubchen w wersji podróżnej. Do wyboru są szampon, krem, płyn do kąpieli oraz mleczkoAby poinformować nas o tym, jaki produkt, chcesz otrzymać należy wpisać jego nazwę w komentarzu przy składaniu zamówienia. W miarę możliwości postaramy się spełnić Twoje życzenie*
Promocja trwa do wyczerpania zapasów. Warto się pośpieszyć, gdyż możliwość wyboru danego mini kosmetyku będzie zmniejszała się w miarę wyczerpywania zapasów.
* W przypadku, gdy zapas danego mini kosmetyku się skończy wyślemy inny."

12 komentarzy:

  1. Oj KOchana u nas z Tatą i mamą też tak było ....mama to na samym końcu padło:) a taką zupę z pulpecikami to sama bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jola - no to mnie pocieszyłaś:) Mój Olek jakoś szybciej mówił mama:)

    OdpowiedzUsuń
  3. taką zupę uwielbiam mój synek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam nigdy zupy marchewkowej. Piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Magda K. - zna się chłopak na rzeczy:)
    Slyvvia - marchewkowe są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po całym dniu zajec mogłabym nazywać Cie przez godzine"mama"za talerz takiej zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pucinka - ty to potrafisz docenić dobrą kuchnię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny kolorek :) Zupka pobudzająca zmysły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sue - niby taka zwykła marchewkowa a proszę jak oddziałuje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zazdraszczam straszliwie, że Twoje dziecko jest mięsożerne. Moje młodsze jakby niekoniecznie. No może poza kotlecikiem z piersi.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kabamaiga - oboje są mięsożerni. Olek to nawet bardzo mięsożerny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu,ta marchewkowa mi się marzy.Pyszne połączenie składników,energetyczny kolor.
    Cudnie po prostu!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.