wtorek, 6 grudnia 2011

Miękkie pierniczki (z ziemniakami)

Pierniki, które robi się ekspresowo i które są miękkie od razu. Ciasto za sprawą dodatku gotowanych ziemniaków jest sprężyste i bardzo elastyczne (idealne na przygotowywanie pierniczków z dziećmi - nie klei się, nie trzeba podsypywać mąką). 
Przepis znalazłam u Bożeny - przez przypadek zmodyfikowałam i nie dodałam jajka (bo zapomniałam i jak na mój gust nie było potrzebne:). 
Pierniki można oczywiście zdobić, lukrować, smarować czekoladą - u mnie na zdjęciach w wersji naturalnej:).


Składniki (na 4 duże blachy pierników):

  • 250 g miodu
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao (u mnie ciemne)
Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać ze skórki i zmielić (lub po prostu dokładnie rozgnieść widelcem). 







W garnku rozpuścić miód z cukrem (na małym ogniu, cały czas mieszając). Pod koniec dodać masło. Całość ostudzić. 








W misce wymieszać mąkę, ziemniaki i roztopiony miód z cukrem i masłem. Dodać sodę i przyprawy i wszystko wyrobić na gładką masę (ciasto bardzo łatwo i przyjemnie się wyrabia polecam więc zaangażować do pomocy dzieci). 







Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i wycinać pierniki. 










Układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) około 8-10 minut. 

















30 komentarzy:

  1. Jak widać i bez jajka wyszły ..a są piękne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożena - jak nie zapomnę to następnym razem dam jajko, zobaczę czy będzie jakaś różnica:) W każdym razie są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam też swój przepis na pierniki, które od razu miękkie wychodzą:) ....ale Twój też bardzo mi się podoba:) ...a zdjęcia pierniczkom zrobiłaś rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jola - a to chętnie podpatrzę u Ciebie, bo lubię takie miękkie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. my dzisiaj tez pieczemy miękkie, choć zupełnie inne :)
    jak coś zostanie by zrobić zdjęcie to przepis opublikuje niedługo :)
    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. Dorota20w - to najtrudniejszy element procesu. Zdążyć...przed zjedzeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy przepis, mam ochotę się na nie skusić, bo nie cierpię czekać na pierniczki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajne mają kształty!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, te pierniczki są urocze! Dziękuję,ze przyłączyłaś się do pierniczenia ;-)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zauberi - ja wiem, że zrobię je jeszcze z pewnością. Dzisiejsze zostały wręcz pożarte przez rodzinę:)
    Kulinarne-smaki - w końcu dziś Mikołajki:)
    Sue - z tego ciasta bardzo dobrze wyciska się nawet drobne kształty:)
    Sabienne - dziękuję:)
    Majana - cała przyjemność po mojej stronie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. też się zachwyciłam przepisem od Bożeny, w weekend zrobię

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne pierniczki, muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kaś - miłego pieczenia:)
    Avelina - polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. fajne te pierniki, kociaki są słodkie.
    a ja, żeby pierniczki były miękkie - po upieczeniu zamykałam je ze skórką ze świeżo obranej pomarańczy lub mandarynki. Nabierają wtedy zapachu cytrusów ale i miękkości.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnemonique - lub skórką z jabłka, choć cytrusowa jeszcze lepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi się:)Urocze ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajne, bardzo mi się podobają ;]

    OdpowiedzUsuń
  18. Zjedz_mnie - bardzo mnie to cieszy:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziekuje za przepis, ja tez wyprobuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosia - powodzenia:)i smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wypróbowałam przepis, robiliśmy razem z moimi przedszkolakami. Ciasto rzeczywiście świetne w "obsłudze", znakomicie się z nim pracuje i pod tym względem jestem zachwycona. Natomiast w smaku pozostawia wiele do życzenia - nie smakowały nawet moim łasuchom.
    Iwa

    OdpowiedzUsuń
  22. Iwa - trochę mnie to dziwi, bo u nas kilka osób próbowało z pozytywnym rezultatem, z tym, że moim zdaniem zdecydowanie lepsze były te bardziej podpieczone. No i zawsze można zwiększyć ilość przyprawy do piernika.

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam te pierniki na wigilię szkolną mojego syna. Wyszły super i dzieci zajadały (dorośli również), ale najsmaczniejsze są kilka godzin po upieczeniu. Na 2-3 dzień również. Od razu po upieczeniu są trochę gumowe,więc trochę trzeba odczekać:)

    OdpowiedzUsuń
  24. PIERNICZKI WYPRÓBOWANE PYSZNEPOZDRAWIAM HALINA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halina - bardzo się cieszę, że smakowały

      Usuń
  25. Kiedy je piec, aby na święta były mięciutkie? :) Czy jak dłużej poleżą pozostają miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sa od razu miękkie. To pierniczki z gatunku "na ostatnią chwilę"

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.