piątek, 16 grudnia 2011

Placuszki z gotowanych ziemniaków z fetą

Nazwaliśmy te placuszki dukacikami. Są bardzo miękkie i delikatne w środku, lekkie, mimo tego, iż smażone - polecam smażyć na oliwie. Moi chłopcy rzucili się na nie jak na prawdziwe złote dukaty:) Domagają się powtórki:)










Składniki:

  • 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • ser typu feta (u mnie Favita 270 g)
  • 1 jajko
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz czarny
  • mąka do panierowania
  • oliwa do smażenia
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i zmielić. Wymieszać z serem, jajkiem i przyprawami. 
Z ciasta formować małe krążki (u mnie o średnicy 4-5 cm) i obtaczać je w mące.







Smażyć z obu stron na złoto. 

14 komentarzy:

  1. Ziemniaki są to musi być pysznie:)wyglądaja naprawde zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to musi być bardzo smaczne. tak się składa ze mam kostkę fety:) Rzeczywiscie wygladają apetycznie, takie złociste dukaty:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pucinka21 - jak to dania z ziemniakami:0
    Izka - tak niechcący odkryliśmy złoto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. na pewno sa bardzo smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie placuszki chętnie wypróbuję :)
    Nie lubię placków ziemniaczanych, za to z gotowanych ziemniaków bardzo! Z fetą wydają mi się bardzo apetyczne. Muszę zbadać sprawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się podoba ten przepis :) Akurat mam w lodówce opakowanie fety z Mlekovity, która wg mnie jest za miękka do sałatek, a do takich dukacików nada się idealnie :) Dzięki za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, bardzo fajne i apetyczne placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aga - o tak:)
    Ola - nie lubisz placków ziemniaczanych? Ja uwielbiam - i to mało powiedziane:)
    Tu-tusia - smacznego:)
    Hania-Kasia - dziękuję za uznanie:)
    Kulinarne-smaki - dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie wypróbują przepis, bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłam kiedyś podobne placuszki, były przepyszne:) a nazwa dukaciki bardzo mi się podoba:) pozdrawiam Anus:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Avelina - smacznego:)
    Jola - :) również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. a wiesz, że kiedyś robiłam coś w tym stylu, potwierdzam, bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychotka! :-) Proste i smaczne.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.