Nazwaliśmy te placuszki dukacikami. Są bardzo miękkie i delikatne w środku, lekkie, mimo tego, iż smażone - polecam smażyć na oliwie. Moi chłopcy rzucili się na nie jak na prawdziwe złote dukaty:) Domagają się powtórki:)
Składniki:
Składniki:
- 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- ser typu feta (u mnie Favita 270 g)
- 1 jajko
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz czarny
- mąka do panierowania
- oliwa do smażenia
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i zmielić. Wymieszać z serem, jajkiem i przyprawami.
Z ciasta formować małe krążki (u mnie o średnicy 4-5 cm) i obtaczać je w mące.
Smażyć z obu stron na złoto.
Ziemniaki są to musi być pysznie:)wyglądaja naprawde zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńto musi być bardzo smaczne. tak się składa ze mam kostkę fety:) Rzeczywiscie wygladają apetycznie, takie złociste dukaty:)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - jak to dania z ziemniakami:0
OdpowiedzUsuńIzka - tak niechcący odkryliśmy złoto:)
na pewno sa bardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie lubię placków ziemniaczanych, za to z gotowanych ziemniaków bardzo! Z fetą wydają mi się bardzo apetyczne. Muszę zbadać sprawę ;)
Bardzo mi się podoba ten przepis :) Akurat mam w lodówce opakowanie fety z Mlekovity, która wg mnie jest za miękka do sałatek, a do takich dukacików nada się idealnie :) Dzięki za pomysł!
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo fajne i apetyczne placuszki.
OdpowiedzUsuńfajne te placuszki
OdpowiedzUsuńAga - o tak:)
OdpowiedzUsuńOla - nie lubisz placków ziemniaczanych? Ja uwielbiam - i to mało powiedziane:)
Tu-tusia - smacznego:)
Hania-Kasia - dziękuję za uznanie:)
Kulinarne-smaki - dzięki:)
Chętnie wypróbują przepis, bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś podobne placuszki, były przepyszne:) a nazwa dukaciki bardzo mi się podoba:) pozdrawiam Anus:)
OdpowiedzUsuńAvelina - smacznego:)
OdpowiedzUsuńJola - :) również pozdrawiam:)
a wiesz, że kiedyś robiłam coś w tym stylu, potwierdzam, bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPychotka! :-) Proste i smaczne.
OdpowiedzUsuń