poniedziałek, 5 grudnia 2011

Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy to takie niby pieczywo, a niby ciasto. Mam problem z przyporządkowaniem go do właściwej kategorii. W prezentowanej dzisiaj wersji bez wahania kwalifikuję go do kategorii - ciasta. Zawartość czekolady z orzechami się do tego przyczyniła. 
Troszkę dziwny kształt przybrał, a to za sprawą tego, że keksówka, którą przewidziałam do jego wypieku okazała się za mała i przelałam go w ferworze walki do prostokątnej blaszki. W każdym razie w smaku niczego to nie zmieniło:).


Składniki:
  • 4 banany
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady mlecznej z orzechami
  • masło+kasza manna do wysmarowania formy
Masło roztopić i ostudzić. Zmiksować banany (bez skórki), jajka i wszystkie sypkie składniki oraz roztopione masło. Na koniec dodać posiekaną czekoladę (wymieszać z ciastem łyżką). 







Ciasto przelać do formy (najlepiej duża keksówka) wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną (lub bułką tartą). Piec około 50 minut w 180 stopniach. 




20 komentarzy:

  1. Aniu,jaki pyszny zestaw w tym chlebku!
    Poproszę kromeczkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber - częstuj się proszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam takiego z czekoladą, ale za chlebkiem bananowym szaleję, więc wersja z pewnością pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kto by zwracał uwagę na takie szczegóły jak kształt, jeśli ciasto jest pyszne! A takie właśnie być musi, skoro ma w składzie same dobre rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na śniadanie z miodkiem perfekcyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam bananowe chlebki ...są takie ....mniamuśne po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Slyvvia - czekolada jest fajną niespodzianką w tym wypieku.
    Gin - i słusznie;)
    Dusia - z miodkiem lub masłem:)
    Jola - dokładnie takie:)
    Grażyna - cieszę się:)
    Wilczyca-Aga - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi sie ten kształt/forma-takie długie kromeczki:)dla mnie to wypiek w kategorii"drugie śniadanie dla leniwych łasuchów":)

    OdpowiedzUsuń
  9. To już któryś bananowy chlebek,jaki dziś oglądam i mam po prostu ślinkę do pasa!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pucinka21 - żeby jeszcze tak ktoś upiekł i do łóżka przyniósł:)
    Majana - też zauważyłam, ze dziś dzień chlebków bananowych:)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł - w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Js28 - widzę, że chlebek bananowy cieszy się dużą popularnością:)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny taki plaskaty, kiedyś też zrobię taki pychotny chlebek!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu, co Ty tak z tą czekoladą? To przecież ja jestem czekoholiczką ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje kubki smakowe chyba popadłyby w obłęd. ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mnemonique - a no taki plaskaty też dobry, bo zakalca nie miał:)
    Zauberi - o tak:)
    Ola - a nie słyszałaś, że to zaraźliwe?:)
    Noresay - :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja corcia, lat 3, glosno wypominala mojemu mezowi przez 3 dni, ze zjadl jej ostatniego banana. Ten, jak to chlop - spanikowal i w 'ferworze walki' :) nakupil bananow, jakby sie wojna zblizala i trzeba bylo zapasy robic! Wrocilam z wyjazdu, a tu lezy gora juz dobrze przejrzalych i trzeba bedzie je uzyc! Twoj przepis spadl mi jak z nieba! Zaraz upieke :) To beda 4 z glowy :):):)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.