czwartek, 29 grudnia 2011

Sałatka z ryżem i kurczakiem


Sylwester tuż tuż więc pora pomyśleć o menu na ten wieczór. 
Mam słabość do różnego rodzaju sałatek z majonezem. Ogólnie uwielbiam majonez od zawsze, ale z wiekiem znacznie ograniczyłam jego spożycie... Pojawia się głównie w święta i na imprezy okolicznościowe - a jak wtedy smakuje...:)
Prezentowana sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu - mało się kroi głównie się miesza:). 
Z podanych składników wychodzi jej naprawdę sporo. 


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka (ugotowana)
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego 
  • 5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
  • 300 g ryżu (używam parboiled ze względu na sypkość)
  • 1 czerwona papryka
  • majonez min. 400 ml
  • sól
  • czarny pieprz
  • suszone oregano
  • opcjonalnie (jeżeli chcecie żeby sałatka była żółta) 1/2 łyżeczki kurkumy
Pierś kurczaka ugotować (ja gotuję z dodatkiem łyżki oliwy i soli, pieprzu oraz papryki, ale można wykorzystać kostkę bulionową). Ostudzoną pierś pokroić w kostkę. 
Ryż ugotować i ostudzić. Paprykę oraz ogórki konserwowe pokroić w kostkę i wymieszać z ryżem, mięsem, fasolką, kukurydzą i groszkiem oraz majonezem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dużą ilością suszonego oregano. 

17 komentarzy:

  1. Ja też bardzo lubię takie sałatki. Ta zapowiada się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Slyvvia - naprawdę smaczna jest:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobną, i zrobię już za kilka dni! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie, na specjalne okazje a nawet bez :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Sue - ja chyba też zrobię:)
    Dusia - szybkość wskazana, nie lubię długiego krojenia:)
    Flusso - bez okazji też smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sałatka bardzo fajna. :) Ja za majonezem nie przepadam, dodaję go wtedy gdy muszę ;), na przykład do jarzynowej sałatki,którą robię zawsze na święta. I tak zwykle ograniczam jego ilość do minimum ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię ryżowe sałatki- ta wersja podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana - znam mało osób, które nie lubią majonezu:)
    Grażyna - bardzo mi miło:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie będę jedyna w tym gronie, gdy napiszę, że też bardzo lubię sałatki z dodatkiem ryżu, za to nie smakują mi te z dodatkiem makaronu.

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie sałatki:)właśnie dla nich nie mogę sie doczekać Sylwestra:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ewa - ja te z makaronami też lubię, ale są raczej ostatnie w kolejności:)
    Jola - podobnie jak ja:)
    Avelina - dziękuję, może pięknie nie wygląda, ale smak nadrabia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ryżowe sałatki są zawsze dobre na każdą okazję ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zrobiłam, niebo w gębie ! :)
    mam nadzieje, że będzie więcej przepisów na takie pyszne sałatki.
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna - bardzo się cieszę i dziękuję za cenną uwagę. Postaram się, żeby się pojawiły:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.