poniedziałek, 12 grudnia 2011

Bułeczki cynamonowe

To chrupiące bułeczki o wyraźnej cynamonowej nucie.
Idealne na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Do kubka mleka lub filiżanki czekolady.
Poprawiają humor. Trzymając taką bułeczkę w dłoni możemy spoglądać na pluchę za oknem i wcale nam ona nie przeszkadza:), no może trochę, ale w każdym razie lepiej się robi na duszy:)







Składniki (około 20 sztuk):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
Do smarowania:
  • 2 łyżki masła roztopionego i ostudzonego + 1 łyżka do smarowania po wierzchu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka cynamonu

Drożdże rozpuścić w mleku. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wlać rozczyn i dodać masło. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt/kwadrat (długość boku około 40 cm). Smarować mieszanką masła, cukru i cynamonu, a następnie zwinąć w rulon i pokroić na bułeczki o grubości około 3 cm. 

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem po wierzchu. Pozostawić na około 30 minut żeby jeszcze trochę podrosły i piec około 25 minut w 200 stopniach. 

28 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie!
    Właśnie piję kawę i taką bułeczkę chętnie bym Ci skradła...

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber - do kawy też super, a nawet idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, od razu widać, że pyszne! Ja też dziś piekę drożdżowe z cynamonem, ale w nieco innej formie :-) tak już wczoraj mnie wzięło na jakiś miękki drożdżowy wypiek z cudownym zapachem cynamonu... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Russkaya - nie dziwię Ci się wcale, ja mam obecnie wzmożone zapotrzebowanie na przyprawy korzenne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już czuję ich zapach ;) Obłędne muszą być w smaku, bo tak też wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  6. DarkANGELika - potwierdzam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przydałaby mi się taka bułeczka na śniadanie :) Cynamon uwielbiam prawie tak bardzo jak czekoladę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ola - wiem, wiem:) Proponuję wspólną konsumpcję pitnej czekolady z cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie zakręcone :) i smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne bułeczki. Aż czuję ich zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie urocze! :-) A tak po za tym.. Cynamon to najpyszniejsa rzecz jaką dodać do bułeczek. Mniam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. już sobie wyobrażam taka gorącą bułeczkę prosto z pieca, pachnącą cynamonem... i kubek gorącej herbaty z sokiem. jeju, bajka!

    OdpowiedzUsuń
  13. Evitaa - dziękuję:)
    Slyvvia - pachnie nimi cały dom:)
    Poswix - też tak uważam, choć lubię też takie zwykłe z kruszonką:)
    Karmel-itka - przy dzisiejszej pogodzie to zestaw idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Musze je wreszcie zrobić, ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam takie Kochana ....a jeszcze z cynamonem:) poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jejku, Aniu,jakie one są piękne, aż mi tu pachną !:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Grażyna - ja też się strasznie długo za nie zabierałam:)
    Jolanta - mają widzę wile wielbicielek:)
    Majana - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Porywam bułeczkę , bo śliczna :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię takie cynamonowe bułeczki...

    OdpowiedzUsuń
  20. Bożena - pewnie do herbaty?:)
    Kaś - :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Aniu uwielbiam takie wypieki. Od razu człowieki się buzia uśmiecha na taki widok.

    OdpowiedzUsuń
  22. Kabamaiga - chyba ogólnie cynamon tak działa:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale bym zjadła!wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Siostra_Ducket - też bym teraz zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Upieczone - i właśnie konsumuję :) Smaczne i jak w domu pięknie pachnie.....
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mi miło, że zrobiłaś:) Smacznego!

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.