sobota, 10 grudnia 2011

Terra Madre Day - 10 grudnia 2011



Terra Madre Day to szereg imprez odbywających się tego samego dnia na całym świecie: pikniki, degustacje, uroczyste kolacje, pokazy filmowe, koncerty, pokazy producentów Slow Food. 
Całą rodziną wzięliśmy udział w warszawskim spotkaniu, a odbyło się ono w gościnnym wnętrzu "Piątej Ćwiartki" prowadzonej przez Agnieszkę Kręglicką w Arkadach Kubickiego. 
Równolegle odbyły się dwie imprezy: spotkanie na temat karpia (jak wybrać najlepszego karpia, gdzie go kupować i jak go traktować) i prezentacja włoskich serów oraz kulinarne warsztaty dla dzieci prowadzone przez Beatę Lipov (lepienie, pieczenie i jedzenie pierogów). 
W czasie gdy rodzice słuchali bardzo ciekawego wykładu na temat karpia dzieci zajęły się lepieniem pierogów (nie ma to jak trening przed świętami). 
Dla Olka lepienie pierogów to nie pierwszyzna:). Szczególnie upodobał sobie jeden farsz: jabłka z cynamonem:), ale ku mojemu zaskoczeniu zdecydował się też na farsz z boczniakami:). 
"Pan Karp" czyli p. Zbigniew Szczepański zaprezentował nam sposób transportowania karpia ze sklepu do domu, a mianowicie plastikową rynienkę. 

Po więcej informacji na temat karpia zapraszam na stronę www.pankarp.pl
My spróbowaliśmy smażonego i wędzonego. Pycha:) W tym roku chyba jednak karp zagości na naszym wigilijnym stole:)

11 komentarzy:

  1. ale macie fajnie w tej Warszawie, że macie możliwość korzystania z takich imprez

    OdpowiedzUsuń
  2. Kulinarne-smaki - tak, to niewątpliwie zaleta mieszkania w Warszawie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja już teraz zamawiam takiego Olusiowego pierożka:)Ewa skosztowała pierwszego karpia w życiu-pewnie jej smakował:)Fajna impreza:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozazdrościć. U nas niestety posucha w tym temacie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pucinka21 - Oluś na pewno chętnie ulepi:)
    Kabamaiga - no w końcu stolyca:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiedziałam o takim imprezie, szkoda:(

    OdpowiedzUsuń
  7. Mary - o widzisz, zapraszałam na imprezę na profilu na FB, następnym razem dam znać i na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że mnie tam nie było, bo chciałabym się przekonać do karpia...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ola - ten, którego kosztowaliśmy by Cię zdecydowanie przekonał:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Grażyna - zgadza się, wszystkim nam się podobało, nawet Ewia, która się zajadała karpiem:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.