niedziela, 18 grudnia 2011

Czarny ryż z indykiem curry

Pierwszy raz jadłam czarny ryż. Trochę go za mocno rozgotowałam, ale smakował nam bardzo. Wyraźnie orzechowy w smaku, o intensywnym kolorze (po ugotowaniu ciemnopurpurowym). 
Podałam go z indykiem w pikantnym sosie curry, z dodatkiem ananasa. 
Wyszło super!
A czarny ryż polecam ze względu na wysoką zawartość minerałów (zwłaszcza żelaza) i jako bogate źródło aminokwasów. Jest czarny, ponieważ nie usunięto z niego warstwy otrębów - źródła przeciwutleniaczy. 
Dawno temu w Chinach zarezerwowany był wyłącznie dla Cesarza i nikomu innemu nie wolno go było jeść. Dlatego jedząc czarny ryż możecie poczuć się naprawdę wyjątkowo:)


Składniki:
  • 700 g mięsa z udźca indyka
  • 1 puszka ananasa (w kawałkach)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 1/4 szklanki suszonych pomidorów (u mnie w oliwie)
  • suszone chili
  • curry
  • sól
  • oliwa
  • ryż czarny bio 
Czarny ryż przed gotowaniem zaleca się kilkakrotnie przepłukać. Gotować w lekko osolonej wodzie (ja gotowałam około godziny - trochę za długo). 





Mięso z udźca pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i marchewkę pokrojoną w plasterki. Lekko podlać wodą i dusić do uzyskania miękkości. Przyprawić do smaku chili, curry i solą. Pod koniec gotowania dodać ananasa i pomidory. 

20 komentarzy:

  1. czarny ryż to dla mnie nowość. Muszę go gdzieś wywęszyć i wypróbować, bo nabrałam ochoty jak patrzę i czytam u Ciebie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wilczyca-Aga - w sklepach z żywnością ekologiczną znajdziesz;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czarnego ryżu jeszcze nie jadłam, wygląda fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jak dotąd jadłam czarny tylko wymieszany z białym i bardzo mi smakowało :) Danie prezentuje się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. BasiaP - może nie wygląda najlepiej po potraktowaniu przeze mnie:), ale jest naprawdę bardzo smaczny:)
    Slyvvia - też kiedyś jadłam jakąś mieszankę, ale to nie to samo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym wyprobowała taką ciekawostke-no i ładnie podaną:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniała potrawa! a powiedz, gdzie kupiłaś czarny ryż?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pucinka21 - a dziękuję za uznanie:)
    Js28 - mój jest stąd http://www.natusfera.pl/ryz-czarny-eko-biofuturo-250g.html :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dzięki - próbowałam już kilka produktów z tego sklepu i jestem z nich zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już jadłam taki ryż, rzeczywiście ciekawie smakuje! W takim towarzystwie na pewno jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  11. czarnego ryżu jeszcze nigdy nie próbowałam, czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie znam smaku tego ryżu, gdzie go kupię?

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam czarnego ryżu, trzeba skosztować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ach, uwielbiam czarny ryż - ta kleista odmiana ryżu o lekko orzechowym aromacie i słodkawym posmaku (stąd tak popularny na wchodzie do deserów) faktycznie jest łączona z daniami wykwintnymi , najczęściej z ryb. W tych mieszankach, o których powyżej dziewczyny pisały jest najczęściej ryż dziki, czyli trawa kanadyjska. A twoja kpotrawa pięknie wygląda na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  15. Tyna - ja mam ochotę spróbować go w deserze:)
    Magda K. - koniecznie:)
    Kulinarne-smaki - patrz wyżej:)
    Majana - polecam, bo naprawdę warto:)
    Kinga - dziękuję, faktycznie moim pierwszym odruchem było przygotować coś z owocami morza, ale zdecydowałam się na curry i to był strzał w 10-tkę:)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja jeszcze nie jadłam. Ale w końcu kiedyś musi być ten pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj na pewno poczułabym się wyjątkowo:) świetnie wygląda ryż w takim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  18. jadłam czarny ryż dość dawno, ale lubiłam jego twarde ziarenka, właśnie nie rozgotowane, i ten smak - właśnie orzechowy. pycha!!!

    Muszę do niego wrócić, fajnie że poddałaś mi pomysł :)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Czarnego jeszcze nie próbowałem, więc chyba najwyższy czas.
    Polecam również mój przepis : http://www.kulinarnyblog.pl/ryz-curry/

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.