środa, 30 listopada 2011

Ciasteczka z otrębami i żurawiną

Ciasteczka te powstały z tzw. potrzeby chwili. Okrutna mnie ochota na coś słodkiego dopadła, po której to nastąpiła szczegółowa lustracja zawartości szafki z wiktuałami do pieczenia. Wzrok mój padł na zapomniane otręby pszenne i żurawinę. 
Przejrzałam kilka przepisów na ciastka z otrębami, ale nie byłabym sobą gdybym nie poeksperymentowała:) i oto są:). 
Eksperyment zaliczam do niezwykle udanych. 




Składniki:
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych (lub otrębów pszennych - obie formy prawidłowe:))
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej (jasnej)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,3 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
Wszystkie powyższe składniki zagnieść i uformować rulon o średnicy około 4 cm. 
Rulon pociąć ostrym nożem na plastry około 7 mm. Każdy plaster lekko rozpłaszczyć przy pomocy widelca. Ciastka ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180 stopniach. 







Można się zastanawiać czy takie ciastka z otrębami są mniej kaloryczne od klasycznych, ale po co skoro po prostu można je ze smakiem zajadać:)


25 komentarzy:

  1. takie przepisy wymyślone na potrzebę chwili są najfajniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Slyvvia - dziękuję za uznanie:)
    Zauberi - zdarzyło mi się już kilka razy, że wielki zew skończył się klapą, ale nie tym razem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygladaja:) I super zdjecia zrobilas:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciachca! aż chce się sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sue - dziękuję za miłe słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aj tam, najważniejsze.. że ochota na coś słodkiego jest zaspokojona ;D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Kabamaiga - cieszę się, że Ci się podobają:)
    Biedr_ona - też tak uważam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe są! Uwielbiam żurawinę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Majana - ja też, ma nieocenione właściwości jeśli chodzi o układ moczowy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. podoba mi się ten słodki eksperyment i te łapeczki trzymające ciasteczko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ciasteczka, bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń
  12. widać, że eksperyment udany, pyszności

    OdpowiedzUsuń
  13. Grażyna, Magda K. - dziękuję:)
    Kaś - udany i mam ochotę na kolejne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają super!

    I chyba maja mniejsza moc dewastacyjną figury :-)

    Trzeba będzie wypróbować w weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Warsztat Mamy - nie dewastują, pod warunkiem, że nie zje się od razu całej porcji:)

    OdpowiedzUsuń
  16. A jak dam samą mąkę pszenną to będzie ok? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daguszka - będzie ok:)

      Usuń
    2. Ja pow. wersję ciasteczek - urozmaiciłam (produktami jakie - mąkąznalazłam w domu :-) zamieniłam mąkę razową - mąką kukurydzianą, otręby dodałam ale zbożowe,dosypałam również nasion słonecznika i trochę cukru waniliowego - a na koniec na ciasteczka dla dziecka posypałam wiórkami z czekolady, które rozpuściły się i stworzyły plamiasta polewę. REWELACJA. Polecam i dzięki za inspirujący przepis :-)) Pozdrawiam Kasia

      Usuń
    3. Kasia - bardzo się cieszę, że udało mi się zainspirować do wypieku ciasteczek:) Chętnie bym spróbowała Twojej wersji:)

      Usuń
  17. Świetny przepis. Dzisiaj wykonałem i bardzo mi smakowały. Łatwe w przygotowaniu i smaczne. Pozdrawiam. Michal 32.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michal - bardzo się cieszę, że smakowały.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.