piątek, 11 listopada 2011

Cantuccini

Kolejna potrawa na moim blogu zainspirowana Smakami Toskanii. Tradycyjne cantuccini lub też biscotti di Prato, ponieważ właśnie z tego miasta się wywodzą. Ich historia sięga aż XVIII. Najlepiej smakują maczane w vin santo (my z braku powyższego trunku wypróbowaliśmy wersję z tokajem i chwalimy sobie) i oczywiście w ciepłej herbacie:). 
Mają jedną wadę: bierzesz jedno i sięgasz po kolejne i następne.... i następne...:)




Składniki:
  • 400 g mąki (nieco zwiększyłam ilość)
  • 250 g cukru
  • 150 g obranych migdałów
  • 2 jajka + 1 do smarowania po wierzchu
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (dałam cytrynową)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale aż 2 łyżki)
  • masło (do wysmarowania blachy)
  • szczypta soli
Dwa jajka+trzy żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto (wszystko robiłam przy pomocy miksera) i na koniec dodać migdały. 
Z ciasta, rękami oprószonymi w mące, uformować rulony (ciasto było trochę za rzadkie i dlatego zwiększyłam ilość mąki) i ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce i posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Moje rulony miały mniej więcej 5 cm.
Piec 15 minut w 180 stopniach. Następnie rulony wyjąć i pokroić na 1-1,5 cm kromeczki. Ponownie ułożyć je na blaszce i piec jeszcze około 10 minut. 

17 komentarzy:

  1. Ja lubie takie "wadliwe" ciasteczka:), i to bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ni jadłam nigdy. Wyglądają świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam i potwierdzam. Uzależniają :) Jak zje się jedno, to trudno się oderwać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, jakie śliczne! Od dawna przymierzam się do czegoś w tym stylu. Zapamiętam, że u Ciebie czeka przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fakt sięgania po kolejne i kolejne wcale nie jest wadą - świadczy tylko o ich wspaniałym smaku ;-) Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm biscotti. To prawda - trudno się od nich oderwać :))

    OdpowiedzUsuń
  7. E tam, to chyba nie jest wada ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. U Ani zawsze pyszne rzeczy się dzieją :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie były pyszne. Przynajmniej tak wyglądają :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie. http://mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam cantuccini, dziękuję że mi o nich przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja uwielbiam biscotti... też mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Widziałam takie ciasteczka w sklepie, ale jak widać samemu też można je upiec i z pewnością będą lepsze ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.