środa, 9 listopada 2011

Szarlotka z budyniem

Kolejne ciasto z jabłkami do mojej kolekcji (według wypróbowanego przepisu na ciasto z malinami)
Dopiero jak zmniejszyłam rozmiar zdjęcia, żeby to ciasto zaprezentować, zobaczyłam, że kawałek jest niekompletny - ale tłumaczy to fakt, że był to dosłownie ostatni kawałek, a nade mną wisiał syn i żądał zwrotu tegoż kawałka, który to po błyskawicznej sesji fotograficznej poddał natychmiastowej konsumpcji.




Składniki ciasta (spód):
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła 
  • 1 jajko
Składniki masy budyniowej:
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 750 ml mleka
Składniki kruszonki:
  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • cukier wanilinowy
Owoce:
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Posiekać z zimnym masłem. Dodać jajko i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. W tym czasie przygotować budynie według instrukcji na opakowaniu używając mniejszej ilości mleka (750 ml), wystudzić.
Składniki kruszonki połączyć ze sobą rozcierając w dłoniach. 
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę (22cmx33cm) i podpiec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Na upieczonym cieście ułożyć jabłka (wcześniej obrane, pokrojone w małe kawałki i lekko podduszone z cukrem i cynamonem), na to wylać masę budyniową i posypać kruszonką. 
Piec około godziny w temp. 200 stopni. 

18 komentarzy:

  1. Takiej z budyniem nigdy nie jadłam. Zapowiada się fantatsycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szarlotki z budyniem, choć mniej tradycyjne, ale za to jakie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo, znowu coś dla mnie! Nigdy nie jadłam takiej z budyniem i chyba niedługo to zmienię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Slyvvia - koniecznie kiedyś spróbuj:)
    Szana - ja lubię i tradycyjne i te bardziej nowoczesne:), wszystkie lubię:)
    Pincake - no to musisz to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie dziwię się, że mu smakowało - szarlotki z budyniem są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam,bardzo lubię takie szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. BasiaP - a mój Olek to przy tym uwielbia szarlotki wszelkiego rodzaju:)
    Majana - :)
    Bożena - dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny opis:) ja ze słodyczy zrezygnowałam ale popatrzeć zawsze można.Rybitek

    OdpowiedzUsuń
  9. Rybitek - patrz do woli, a ja niestety zrezygnować nie mogę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. i ja się nie dziwię, bo tak pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. Synek jest najprawdziwszym łasuchem:)po cieście z malinami, które wspominam w kulinarnych marzeniach to byłoby pewnie na równi:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, jesteś mistrzynią szarlotki z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. gdybym to ja była na tamtej sesji to też bym pewnie za Tobą stałą i na ten ostatni kawałek ciasta czekała:) pozdrawiam Anuś::)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też bym poddała natychmiastowej konsumpcji :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie małe co nie co lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mhmh.. już mi się podoba ;-)))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.