sobota, 23 lipca 2011

Mój tort urodzinowy - beza Pavlova

Lipiec obfituje w mojej rodzinie w uroczystości okolicznościowe:).
Dzisiaj i mi przypadło w udziale osobiście świętować, stąd też kolejna słodka propozycja. 
Ten słodki deser chodził za mną od dawna, postanowiłam więc zamiast tortu zafundować sobie słodkie szaleństwo (uwielbiam bezy i bitą śmietanę). 
Bezowy spód trochę za mocno mi się przypiekł, ale jak na pierwszą bezę to środek wyszedł idealny. 
A i świeczuszka symboliczna się znalazła do zdmuchnięcia - nie wbijałam ilości odzwierciedlającej właściwy wiek, bo krucha beza z pewnością by tego nie wytrzymała:).


Składniki (ten przepis krąży po wielu blogach więc nie podaję źródła):

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 300 ml śmietany 30%
  • owoce

Białka ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną. 
Łyżką połączyć z cukrem pudrem. 
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec najpierw w 180 stopniach przez 5 minut, a następnie około 1,5 godziny w 150 stopniach. 
Moja beza szybko zbrązowiała, ale można ją wcześniej przykryć folią. 
Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. 
Ostudzoną wyłożyć do góry dnem.

Śmietanę ubić na sztywno (bez cukru) i wyłożyć na bezę. 
Na śmietanie ułożyć owoce. 
Zawczasu zaparzyć sobie gorzką herbatkę, bo bardzo się przydaje po takiej rozpuście:).

20 komentarzy:

  1. A tu jak zwykle królują pyszności! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny tort!
    I wszystkiego najlepszego z oakzji Urodzin!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego dobrego i kolejnych tak wspaniałych tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada super! Piekny tort sobie wybralas na urodziny :))
    Wszystkiego dobrego!

    :*

    OdpowiedzUsuń
  6. to jest przesłodkie. sto lat!

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaa to taka pyszna beza,cudnie obsypana jagódkami:)Najlepszego raz jeszcze Kochana Sisko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za miłe słowa i wszystkie życzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkiego najlepszego Aniu jeszcze raz!
    Pavlova jest pyszna i ładnie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaprasza do siebie, czeka dla ciebie nagroda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z okazji urodzin wszystkiego najlepszego!!!uwielbiam takie ciasta!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj. Zapraszam po wyróżnienie "One lovely blog award". Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Spóźnione ale gorące życzenia....

    OdpowiedzUsuń
  14. Wiesz ANiu, że ostatnio chodziła za mną taka beza? Ale piekarnik zniweczył moje marzenia :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Zjadłabym... Aniu, ale kusisz wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aniu eszcze raz wszystkiego dobrego życzę ....no, a pwvlova to przysmak nie lada, uwielbiamy ją:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  17. Appppppppppetyczna! Oczywiście.. a do tego te owoce! Palce lizać!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie kawałek zjadłabym. Wygląda pięknie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.