wtorek, 19 lipca 2011

Bułeczki z morelami i borówkami

Jeżeli można o czymś powiedzieć "niebo w gębie" to o tych właśnie bułeczkach. 
Dla mnie są idealne. Zarówno jeszcze ciepłe jak i na drugi dzień (z tym, że tych pierwszych zdecydowanie więcej pochłonęłam).
Smakowały całej rodzinie. Już nie mogę się doczekać kiedy zrobię je następnym razem. 
Te powstały z morelami i borówkami amerykańskimi, ale chyba wszystkie owoce dobrze się w nich odnajdą. 
Kształtem (nacięciami) podobne są do tych bułeczek, ale przepis na ciasto zmodyfikowałam:)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka + 1 jajko do smarowania po wierzchu
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • morele i borówki amerykańskie
  • 2 łyżki cukru demerara do posypania po wierzchu
Drożdże rozrobić w wodzie z dodatkiem cukru i połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i lekko rozwałkować (na placek grubości około 1 cm). Szklanką wykrawać kółka i na środku każdego kłaść łyżeczkę owoców (morele wcześniej pokroić w kostkę). Formować kulkę (jak pączka), lekko ją rozpłaszczyć i nożyczkami wykonać kilka nacięć. Każdą bułeczkę smarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypywać cukrem. 
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić żeby jeszcze trochę podrosły. 
Bułeczki piec w 200 stopniach około 20 minut.











Lepsze są z morelami czy z borówkami?
Nie wiem:) smakowały mi oba rodzaje:).
Bułeczki dodaję do akcji Kabamaigi: 


18 komentarzy:

  1. Aniu, u mnie też, u mnie też! Będa dzisiaj borówczanki!

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm to teraz mam dylemat, co mnie bardziej kusi: gofry czy bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kubełek Smakowy - :) można się od nich uzależnić:), chętnie zobaczę Twoje:)
    Aga-aa - nic nie stoi na przeszkodzie żeby jedne drugimi przegryzać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. no nie!!! ja do ciebie zaglądac nie moge bo mi się Slinotok uaktywnia zaraz!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne! piękne ! piękne!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym takich z cały ten koszyczek na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. urocze :) podoba mi się sposób formowania

    OdpowiedzUsuń
  8. z takimi owocami zjadłabym co najmniej dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne Aniu. Ja tam bym jeszcze zrobiła wersję kombinowaną :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja takie bułeczki zjadłabym z dodatkiem twarożku ;-D Czy to możliwe? ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. A dopysznych bułeczek...koniecznie szklanka mleka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Trzcinowisko - obiecuję więcej:)
    BasiaP - dziękuję:)
    Justinek - ja zjadłam jeszcze więcej:)
    Zauberi - już kilka razy robiłam bułeczki w tej formie i za każdym razem mnie zachwycają:)
    Maugustyna - miło mi:)
    Kulinarne-Smaki - proszę bardzo:)
    Paula - :)
    Kabamaiga - była i taka, ale ktoś mi ją zjadł:)
    Biedr_ona - jak najbardziej:)
    Pucinka21 - o tak:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O mniam, jak one pysznie wyglądają Aniu:) Ja bym na sniadanie taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ one kusząco wygladają. Została może jedna, chociaż połóweczka;]

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają świetnie, w sam raz na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  16. Majana - ja też bym zjadła, trzeba nowe zrobić:)
    Zjedz_mnie - już nie ma, ale będą:)
    Avelina - o tak:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.