piątek, 8 lipca 2011

Ciasto porzeczkowe

Już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam czerwone porzeczki. Bardzo dawno temu w każdym razie.
Kojarzą mi się ze słonecznymi wakacjami i zrywaniem ich z własnego ogródka. 
Niestety ogródka nie posiadam, więc porzeczki kupne, ale bardzo smaczne. 
A kupiłam dlatego, że chodził za mną zestaw beza+porzeczka. Choć efektem finalnym zestaw ów nie jest (spód bardziej przypomina ciasto francuskie niż kruche), ale ciasto, które powstało najlepiej zareklamuje fakt, że zjedliśmy je na jedno posiedzenie jako poobiedni deser. Nie sposób się było od niego oderwać:). 


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • pół szklanki cukru pudru+4 łyżki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki obranych czerwonych porzeczek
  • 3-4 łyżki zwykłego cukru
Do miski wsypać mąkę i wrzucić posiekane masło. Dodać 4 łyżki cukru pudru i 4 żółtka. Z całości zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód blaszki (średnica 26 cm, wyłożona papierem do pieczenia). 
Na ciasto wyłożyć porzeczki i posypać je zwykłym cukrem.
Białka ubić mikserem na sztywno z dodatkiem szczypty soli. 
Na koniec połączyć (przy pomocy łyżki) z cukrem pudrem (pół szklanki). 
Pianę wyłożyć na porzeczki. 
Ciasto piec w 180 stopniach 30-40 minut (w połowie pieczenia przykryć wierzch folią żeby się za bardzo nie spiekł). 
Najlepsze od razu po ostudzeniu (jakie jest później nie doświadczyłam...:)).

15 komentarzy:

  1. A ja właśnie szukałam przepisu na cisto z porzeczkami..no i znalazłam..

    OdpowiedzUsuń
  2. czerwone porzeczki uwielbiam, a lata ich nie jadłam. apetyczne ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne zestawienie - narobiłaś mi smaka na porzeczki, których też już bardzo dawno nie jadłam - lata całe.
    Oj, Ania, Ania, niedobra, no przecież nie będę dzisiaj jechała 30 km po porzeczki!
    Tym bardziej, że mam maliny.;)

    OdpowiedzUsuń
  4. tez mi sie marzy takie pyszne polaczenie porzeczek i bezy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam mnóstwo porzeczek, z którymi do tej pory nie wiedziałam, co zrobić ;>

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda ta warstwa w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne ciacho, pyszny musi być ten słodko-kwaśny smak

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale ciasto i super połączenie. Bardzo lubię czerwone porzeczki i chętnie zjadam także w cieście.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj ja też dawno ich nie jadłam. A ich zastosowanie w cieście bardzo mi się podoba!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne musi być! Też nie jadłam porzeczek wieki całe. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Beza i owoce to jest to, a jeszcze w formie ciasta to już zupełnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda świetnie, aż ślinka leci. Trochę mi szkoda, bo czerwone porzeczki mi się już skończyły, teraz mam jeszcze czarne do zagospodarowania.

    OdpowiedzUsuń
  13. wczoraj tez sie tak złozyło ze robilam ciasto porzeczkowe, z cynamonowa kruszonka, aromatem malinowym na biszkopcie. Wyszło pysznie, ale ta twoja beza wymiata. Slodko-kwasne polaczenia sa super. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe kolorki :) Ja też chcę! A może skuszę się i upiekę jutro takie coś z czarną porzeczką? Ooooo :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.