niedziela, 17 lipca 2011

Wątróbka w wiśniowym sosie

Już od dłuższego czasu w miarę cyklicznie pojawiają się u mnie dania z wątróbką w roli głównej.
To danie powstało z kilku powodów:)
1. Lubię wątróbkę (w dzieciństwie jadałam ja nawet surową), moja rodzina lubi wątróbkę.
2. Wątróbka bywa niedoceniana w żywieniu. Wiele osób nie je jej "z zasady" - ale właściwie to często nie wiadomo z jakiego powodu - staram się więc żywieniowych sceptyków zachęcić do jej spróbowania.
3. Warto jeść wątróbkę ze względu na zawartość witamin (głównie A).
4. Jest sezon na wiśnie, a już od dawna chodziło mi po głowie połączenie wątróbki z owocami. 
5. Mój mąż uwielbia wiśnie, a ja jestem przykładną:) żoną.
6. Lubię eksperymentować i można powiedzieć, że cechuje mnie kulinarna odwaga. 
7. Postanowiłam wziąć udział w konkursie u Lekkiej.


Nawiązując do tematu konkursu - czyli tego co mnie w kuchni kręci:
 - sprawianie radości i przyjemności poprzez gotowanie sobie i innym
 - zapewnianie wyżej wymienionym w miarę zdrowego odżywiania (oczywiście bywają odstępstwa od reguły, ale domowy hamburger, nawet jeśli polany majonezem, zawsze będzie zdrowszy od tego fastfoodowego)
 - w kuchni wbrew pozorom odpoczywam
 - chłonę kuchnię wszelkimi zmysłami, uwielbiam zapachy, kolory, smaki - często czuję się jak malarz malujący obraz
 - poprzez kuchnię mogę edukować (uczę mojego syna wielu przydatnych rzeczy - może kiedyś jakaś synowa doceni...:))
 - kręci mnie w kuchni jeszcze jedna rzecz - mój mąż mnie kręci jak się po kuchni kręci. Lubię jak coś ugotuje albo jak ugotujemy coś razem. I nie nosi żadnego seksownego fartuszka. Wystarczy, że jego duże dłonie lepią czasem małe, pyszne pierożki  - to jest bardzo kręcące:)

Składniki:

  • 500 g wiśni
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • chili
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • mąka do oprószenia wątróbki

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wiśnie wydrylować i poddusić z cebulą na małej ilości masła. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chili. Dusić około 15 minut a pod koniec wlać wino i jeszcze kilka minut poddusić. 

Wątróbkę oprószyć mąką i smażyć na maśle. Usmażoną posolić. 
 Podawać polaną sosem wiśniowym. 


14 komentarzy:

  1. Widać, że lubisz wątróbkę :) Jadłam ją już na słodko, ale nigdy z wiśniami. U nas te owoce raczej niespotykane...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super odpowiedź!:)
    I ekstra odlotowe zestawienie!:)
    Jestem pod ogromnym wrażeniem pomysłu i na potrawę i na konkurs - dodatek męża w kuchni faktycznie może nieźle podkręcać atmosferę.:)
    Dziękuję - jesteś niezawodna!:)
    Kusisz i kusisz tą wątróbką niemożebnie, Kobieto. Normalnie nie sposób Ci się oprzeć.
    W następnym tygodniu wątróbka.
    Postanowione.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lashqueen - ja w tym roku jakoś tak mam pociąg do owoców, które jadałam dotąd sporadycznie:)
    Lekka - dziękuję bardzo i cieszę się, że się spodobało. A już dziś życzę smacznej wątróbki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne połączenie! Nie jem mięsa, ale podoba mi się Twój pomysł na wiśnie Aniu :)
    buziaki! :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale połączenie. Ja kiedyś wątróbkę jadałam, ale jakoś mi przeszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudne połączenie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. kochana to ja trzymam za Ciebie kciuki, a wątróbkę to i ja bardzo lubię ....chocw życiu nie jadłam jej w połaczeniu z owocami:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  8. u la la- jakie dobroci u Ciebie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bożena-1968 - wątróbka bardzo lubi owoce, a ja to połączenie:)
    Kuchareczka - :) to się nazywa tolerancja:)
    Kabamaiga - może powróci:)
    Maugustyna - dziękuję:)
    Kulinarna-smaki - hihi:)
    Jola - bardzo dziękuję:)
    Panna Malwinna - :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię wątróbkę! A w takim zestawie jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z wiśniami.. ciekawe połączenie. Ryzykuję i zjadam ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Wątróbka ze słodko-kwaśnym dodatkiem jest rewelacyjna! Z wiśniami jeszcze nie jadłam. Z malinami - tak i była pyszna!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.